Банкеръ Daily

Общество и политика

Горанов няма да се върне на депутатската банка

Оказа се, че досегашният финансов министър Владислав Горанов няма да се върне на депутатската банка. Той е депозирал оставката си като народен представител. "За" приемането ѝ гласуваха 104 народни представители, "против" - 2 и "въздържали се" - 7, с което тя бе приета.

След като бе освободен от поста министър на финансите, Горанов имаше право да заеме мястото си в Народното събрание като депутат, тъй като преди да стане министър бе водач на листата на ПП ГЕРБ на парламентарните избори през 2017 г. в 24-ти Многомандатен избирателен район - София.

Днес парламентът прие предложените от премиера Бойко Борисов кадрови промени в кабинета. След гласуването на министерските оставки депутатът от БСП Манол Генов припомни думите на Борисов, че някой си "Шиши" редил служебния кабинет на президента Румен Радев, а сега същият финансов министър е в правителството. 

Генов поясни, че не познава този човек "Шиши" и не го знае кой е. "Дали този някой си Шиши пак не е пуснал дългата ръка и не е наредил този кабинет", попита социалистът. И обяви, че не е подкрепил рокадите именно заради изказването на премиера преди няколко дни.

Преди това, докато вицепремиерът Томислав Дончев обявяваше оставките на Владислав Горанов - министър на финансите, Емил Караниколов - министър на икономиката, Младен Маринов - вътрешен министър и Николина Ангелкова - министър на туризма, депутатите от БСП скандираха "още, още" и "довиждане".

Левицата поиска премиерът Бойко Борисов също да дойде в пленарната зала, но председателят на парламента Цвета Караянчева обяви, че това няма да се случи.  

По време на дебатите от БСП за пореден път изтъкнаха, че искат оставката на цялото правителство. А червената лидерка Корнелия Нинова посочи, че Борисов сменя министри при съмнения за корупция, за да спаси корупцията. Според нея за четири години е имало поне 25 големи корупционни скандали.

По думите на председателката на социалистите, истинският мотив за промените в кабинета е страх, а целта е оцеляване, без мисъл за това какво ще плати държавата и какво ще означава то за хората. Тя призова хората да не спират да протестират.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във