Банкеръ Daily

Общество и политика

Горанов е на обиколка с джипа на премиера, докато БСП го иска в парламента

Премиерът Бойко Борисов отново е на обиколка из страната с джипа. В момента Борисов е в Перник, а негови спътници са кметът на града Станимир Владимиров, финансовият министър Владислав Горанов и заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

По-рано БСП поиска Горанов да присъства на дебатите в парламента по промените в Закона за ДДС. Председателят на парламента Цвета Караянчева обясни, че министър Горанов не може да присъства, защото има предварително поети ангажименти, но е осигурил присъствието на заместник-министър.

Финансовият министър категорично се изказа против намаляването на ДДС от 20 на 9% за хотели и ресторанти, както и за книги и учебни помагала. Владислав Горанов не взе участие и при обсъжданията в Комисията за бюджет и финанси. 

Според становището на Министерството на финансите, за да се компенсират загубите, общата ставка по ДДС трябва да се качи на 24% или данък печалба за бизнеса да се вдигне до 17-18 на сто. По-ниският данък за ресторантьорите ще коства на бюджета 150 млн. лв. Свалянето на ДДС на 9% за книги, учебници и помагала ще лиши бюджета от 13 млн. лв.

"Професорът Гечев, като ни гледа, си вика Борисов е станал шофьор на Горанов. Горанов му стъпи на шията и сега го вози, а кметът му е вместо охрана от НСО.", пошегува се премиерът, докато обикаляше улиците на Перник.

Довеждащият водопровод от София към Перник, по който се подават количества от водосборната зона на яз. "Белмекен" е изиграл основна роля за почти пълното премахване на режим в града, обясни кметът.

В яз. "Студена" има около 17 млн. кубични метра вода. Пълният му обем е 25 млн., но полезният е около 21 млн., т.е. скоро ще е пълен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във