Банкеръ Weekly

Общество и политика

ГОЛЯМОТО ДЕБНЕНЕ ЕДВА СЕГА ЗАПОЧВА

Няма да има ново правителство до април 2001 година. ДПС не търси възможности за участие в сегашната централна изпълнителна власт. Хората на Доган и Костов започват диалог, който цели съвместно управление след парламентарните избори, стана ясно на специално организираната в старата част на Пловдив среща между двата партийни елита миналия вторник.


Това е втората среща между Иван Костов и Ахмед Доган за последните три седмици, след като двамата не бяха водили нормален разговор повече от три години. Наблюдателите окачествяват тези знаци като достатъчно категорично доказателство, че проблемите между двете партии са на път да останат в миналото. По всичко личи, че СДС и ДПС се готвят да си сътрудничат не само в бъдещото управление, но и за спечелването на тази възможност.


Разбира се, засега всички надежди са само въпрос на светлото бъдеще. Предстои ни да извървим много път един към друг - признава синият председател Иван Костов. А по този път невинаги грее слънце.


Отношенията между СДС и БСП са прекалено сложни и обременени с твърде противоречиви спомени и емоции. Поради тази причина не може да се очаква, че възстановяването на доверието помежду им, за което толкова упорито говорят напоследък и в двата лагера, ще протече бързо и безболезнено. А и лидерите не си правят никакви илюзии в тази насока. Това не е еднократен акт, а дълъг процес - обобщава новият член на НИС Йордан Цонев. И този процес вероятно невинаги ще се развива еднопосочно. Много е възможно сривове и конфликти да съпътстват постепенното установяване на ново сътрудничество между бившите партньори. Предстоят тринадесет месеца, които поне днес са белязани с демонстрираното от двете централи желание за възстановяване на отношенията. Но не и с твърди гаранции за бъдещето.


Срещата в Пловдив показа, че въпреки затрудненото си положение и неувереното отстъпване към ъгъла, лидерите на СДС все още не са вдигнали окончателно ръце. Костов и хората му открито предявяват сериозни претенции към маниера на новото сътрудничество. От друга страна обаче, личи, че и Доган не губи надеждата сините да станат и по-възприемчиви към неговите искания.

Край на юнашкото доверие

Иван Костов настоява за споразумение, подписано черно на бяло. Разбрахме се да фиксираме съгласието си в документ, обяви пред журналисти премиерът. За СДС това ще е опит да гарантира интересите си в евентуалното бъдещо сътрудничество с ДПС и да не допусне повторение на сценария със свалянето на първото синьо правителство. Липса на каквито и да било документи, подписи и ясни публични ангажименти на политическите сили беше една от най-характерните черти на проваления преход в България до 1997 година. Писмено споразумение липсваше и при формирането на коалиционния кабинет между СДС и ДПС начело с Филип Димитров. Сега се правят опити да се сложи край на тази махленска практика. Ахмед Доган не се противопоставя на тази необходимост.


Въпреки това проблемът с гаранциите ще продължи да е много сериозно затруднение поне за синята централа. Първо, защото един документ, с колкото и подписа да е скрепен, може във всеки един момент да бъде анонсиран. И второ, защото колкото и обширно да е писменото споразумение, зад редовете му ще останат достатъчно много неформални, но важни за фиксираните отношения елементи. Изглежда, че Ахмед Доган добре познава тази особеност на документите и ще се опита пълноценно да се възползва от нея. Освен това не всичко, което звучи добре написано на хартия, трябва драстично да се разминава с по-срамежливите, но по-истински желания на подписаните.


Отколешни партньори на Ахмед Доган са категорични, че той има две основни стратегически цели - да нахрани избирателите си и да създаде международен политически авторитет на организацията си. Постигането на тези цели ще стои в основата на всички пазарлъци, прогнозират те.


Вече е ясен начинът за постигане на първата цел. И на двете си срещи с премиера радетелят за права и свободи изключително настойчиво поиска кабинетът веднага да се ангажира с насочване на държавни, европейски и частни инвестиции в смесените райони. Не е важно по какви програми и проекти ще бъдат осигурени парите, не е важно и кой ще ги контролира. Доган се интересува единствено

кой ще получи тези средства

- обясняват познавачите. - И няма никакво съмнение, че те ще отидат сред неговите хора, това е част от сделката. За да постигне тези си намерения, шефът на ДПС се нуждае преди всичко от пълна свобода и независимост при разпределянето на въпросните пари. Ето защо напоследък движението истерично настоява кабинетът да се оттегли от управлението на смесените райони и да засили правомощията на местната власт, която в случая е почти изцяло в ръцете на ДПС. Както заявява пред в. БАНКЕРЪ Осман Октай: Настояваме в актуализираната програма на правителството да има предвидени мерки за разширяване на общинската власт. Трябва да се отнеме възможността на областните управители да блокират решения на общините.


Познаващи отблизо характера и приоритетите на ДПС допускат, че макар и да е малко закъснял, Доган може отново да се опита да се намеси в приватизацията на Булгартабак. Според тях не е изключено хората му да поискат право на решаващ глас в разпродажбата на по-нискодоходните фабрики на холдинга в Шумен, Плевен и Хасково. И, разбира се, пак от грижа за електората.


Втората стратегическа цел на ДПС намери бърз отзвук сред управляващите. За Ахмед Доган е много важно да участва във формирането на външната политика на България, за да повиши собствения си международен статус. Сините лидери с охота прегърнаха предложението му за съвместна работа по проблемите на евроинтеграцията. Този възторг вероятно много скоро ще се материализира и в назначения на представители на ДПС в някои от работните групи, ангажирани с преговорите за присъединяването ни към ЕС.


Така на пръв поглед нещата изглеждат ясни и леснопостижими, но това съвсем няма да е така. Най-голямата трудност идва от различията между двамата лидери. Костов и Доган са политически актьори от различни артистични школи.

Доган е виртуоз на задкулисната игра

и ненавижда светлините на рампата. Премиерът пък обича да въздейства на публиката пряко и рядко напуска авансцената. Въпросът е ще намерят ли сюжет, който да ги събере в центъра на действието? Може да изглежда театрално, но проблемът не е за подценяване. Да не забравяме, че на практика точно това разминаване раздели драматично СДС и ДПС преди три години.


На Костов и сега никак не му се иска да се обвързва с ДПС, са убедени сини активисти. Според тях всички важни фактори в НИС добре съзнават риска от подобно сътрудничество. Затова в синята централа ще пипат много внимателно и ще отстъпват само при крайна необходимост. Говори се, че председателят на партията и хората му ще вземат окончателното си решение, едва когато резултатите от изборите станат по-прогнозируеми. Ако започващият напън на правителството да раздвижи икономика успее, СДС може да рискува и да се яви в надпреварата в сегашния формат на коалицията ОДС. Рискът обаче ще е прекалено голям.


На този етап по-вероятен изглежда вариантът за съвместна игра с ДПС. Само дето от Народен съюз се опасяват, че СДС ще настоява именно те да се коалират с Доган, а синята партия да се яви самостоятелно. На много места нашите електорални карти се препокриват. Така сините ще ни мобилизират в тези области и изцяло ще ни изолират от останалите, където сме по-слаби, но все пак можехме да участваме в общи листи с тях. Съюз с ДПС например ще ни лиши напълно от възможността да участваме в разпределението на 60-70 мандата, които идват от София, Пловдив и Варна. Ясно е, че там ще загубим малкото си избиратели за сметка на СДС, споделят земеделци от групата на Анастасия Мозер.


Според изчисления от кампания'97 ДПС и НС заедно биха могли да спечелят около 35 мандата. Но сега обстановката едва ли ще е същата. На местните избори ДПС загуби заради Гюнер Тахир, от една страна, и Свободна България - от друга, над сто хиляди гласа. Ще се върнат ли те при Доган?


На още много въпроси ще бъдат принудени да си отговорят Доган и Иван Костов, преди да решат окончателно не само какво искат, но и с какви жертви са готови да платят, за да го постигнат. Така независимо от шума, еуфорията и демонстрациите на доброжелателство, голямото дебнене тепърва започва.

Facebook logo
Бъдете с нас и във