Банкеръ Daily

Общество и политика

Голяма част от кампанията във Фейсбук е преминала под знака „за кой да не гласуваме“

"Още на първия тур имаше доста изненади в цялата страна, имаше млади кандидати, които дадоха много ясни послания какво искат да се случи с техните градове, с техните общини. „Спаси София“ беше с един такъв алтернативен кандидат, който в продължение на 10 години работи, за да покаже как иска да изглежда градът, в който той живее". Това каза пред БНР Александър Ненов, който се занимава с психология на социалните мрежи и политически маркетинг, носител на наградата „Рицар на книгата“ и автор на няколко бизнес книги. 

По думите му голяма част от кампанията във Фейсбук е преминала под знака „за кой да не гласуваме“. Партиите пък са използвали своите активисти и избиратели по изключително агресивен начин, "което до голяма степен отблъсна голяма част от избирателите и те всъщност отидоха при тези кандидати, които не предлагаха такъв тип негативно говорене“.

Ненов призова политиците наистина да използват социалните мрежи по предназначение, тъй като големи избори, като Брекзит и като избора на Доналд Тръмп, са се случили изцяло заради социалните мрежи. По думите му политиците просто са използвали Фейсбук както биха използвали всяка една друга медия. Той посъветва политиците да фокусират върху нуждите на потребителите и да им предлагат ясни решения, които в последствие да изпълняват, а не да излизат с общи послания. 

„По-голямата част от коментарите във Фейсбук все още са на тема избори и това най-вероятно ще продължи до утрешния ден, но ние със сигурност не трябва да пропускаме темата с френския президент. Такова нещо трябва да предизвика не само дебат в социалните мрежи, а и между политическите сили, които да действат като един“, каза още експертът.

Голяма част от младите хора са маркирали в мрежите, че са гласували, с което са мотивирали самото гласуване като цяло, изтъкна Александър Ненов.

„Да! Има и една немалка прослойка от обществото, която не прави нищо, не вярва в нищо. При тях нихилизмът е надделял. Те не намират смисъл по-скоро в техния живот, отколкото в политиката. Това е нещо, което всички политици у нас е хубаво да го имат предвид и да го променят, тъй като убеждението, че нищо не зависи от нас влияе не само върху крайния резултат на изборите на 4 години, а върху цялостното усещане на даден човек за живота му“, коментира още експертът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във