Банкеръ Daily

Общество и политика

Голям пакет от антикризисни мерки готви коалицията

Социалният министър Георги Гьоков заяви пред журналисти, че в коалицията се обсъжда „изключително голям пакет от антикризисни мерки“, които ще влязат в сила от 1 юли с актуализацията на бюджета. Той направи коментара си след участие в деветия конгрес на КНСБ, който се провежда в София днес. 

Министърът обясни, че от БСП са предложили необлагаем минимум, диференцирани ставки на продуктите от първа необходимост, включително и нулева ставка на ДДС за хляба, както и таван на цените. По думите му за голяма част от предложенията има разбиране сред коалиционните партньори. Такова липсва за необлагаемия минимум и тавана на цените, обясни той.

Гьоков обясни, че една от антикризисните мерки е замяната на ковид добавката с инфлационна. Той посочи също, че се обсъжда и 10 процента увеличение на пенсиите по „швейцарското правило“.

"Искам да направим преизчисление от първи октомври на всички пенсии", коментира социалният министър, като посочи, че целта е да се заличат разликите в размера на старите и новите пенсии. Според него по този въпрос има разбиране от коалиционните партньори, но не и от Министерството на финансите заради това, че са нужни „изключително много средства“. По думите на министъра предварителните сметки показват пет милиарда лева.

Попитан за състоянието на Сребърния фонд, Гьоков отговори: "Сребърният фонд се увеличава и е стабилен". 

Вчера социалният министър Георги Гьоков предложи от 1 юли пенсиите да бъдат повишени с 10 процента по така нареченото швейцарско правило, а всички пенсионери да получават инфлационна добавка от 60 лева на месец.

"Най-добрият вариант е от 1 юли да се осъвременят пенсиите с някакъв процент, който покрива инфлацията - например 10%, и след това се даде една добавка, която ще наречем "инфлационна добавка", която може да замести COVID добавката и да е размер пак на 60 лв. или малко повече. да речем", заяви Гьоков.

Според министъра от 1 октомври трябва да има ново повишение на пенсиите на основата на средния осигурителен доход за миналата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във