Банкеръ Daily

Общество и политика

Големите партии отказаха да работят по законите, важни за хората

Големите партии в този парламент отказаха да работят по темите и законопроектите, които са важни за хората. Законът за частния фалит, Законът за колекторските фирми и другите закони, които са важни за хората, останаха на "трупчета", за да може парламентът да "тупа топката". Това е заявила председателят на парламентарната група "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова пред Би Ти Ви тази сутрин, цитирана от пресофиса на партията.

"На заседание на Комисията по околната среда и водите вчера представихме нашия законопроект за промени в Закона за ВиК. Предлагаме предвиденото от догодина повишение на цената на водата с 30 на сто да бъде отложено с една година. Големите партии обаче отлагат приемането му с процедурни хватки", е допълнила Манолова.

Тя е подчертала, че тази седмица ръководството на парламента е отказало и исканото от "Изправи се БГ! Ние идваме!" изслушване на столичния кмет Йорданка Фандъкова и ръководството на "Топлофикация София" относно сметките на хората за парно и топла вода.

"От есента сметките ще нараснат главоломно, а се оказва, че в продължение на години "Топлофикация София" не е направила необходимите инвестиции, за които има заделени средства, с цел да не замърсява въздуха. Сега столичани ще плащат повече за парно и топла вода и ще дишат мръсен въздух", е заявила Манолова.

"Ако БСП реши преждевременно да върне мандата, както се чува - още утре, това поставя под риск приемането на важните за хората закони. Големите партии така прецениха времето, че нито да има съдебна реформа, нито да има подкрепа за хората в навечерието на тежка икономическа и социална криза. Времето трябва да стигне поне за актуализация на бюджета", е казала още Манолова.

По думите й очаквано има провал на третия мандат, както имаше провал и на първия мандат и отговорността тук е на големите партии, които са получили мандат. "Казахме ясно, че третият мандат има шанс, ако има предварителни разговори между партиите извън ГЕРБ и ДПС. Това беше и мнението на Демократична България, но от БСП високомерно отказаха да водят такива разговори. Това минира възможността да има преговори чисто технически къде да отиде мандатът, за да получи подкрепа", е заявила Манолова в отговор на въпрос за реализирането на третия мандат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във