Банкеръ Weekly

Общество и политика

ГОЛЕМИТЕ ПАРИ НЕ ЧАКАТ ДЪЛГО

Провалът на преговорите за БТК и неяснотата на бъдещата правителствена стратегия в сектора накараха най-голямата европейска компания - финландската Нокиа (Nokia), временно да закрие офиса си в България. В съобщение до медиите, разпространено на 1 септември, се казва, че Нокиа ще наблюдава българския пазар от офиса си в Прага и ще реагира бързо на нови възможности, които биха се открили у нас. Финландците бяха придумани да дойдат в София от ексвицепремиера Александър Божков. Те се готвеха да участват в конкурса за доставчик на оборудване за втория GSM-оператор. И шансовете им се оценяваха като големи, тъй като Нокиа е основен доставчик на оборудване за холандската Кей Пи Ен.


Финландците откриха българския си офис в края на миналата година и започнаха подбора на подизпълнители за проекта, като за разговори бяха поканени 22 фирми. Това бяха дружества, които са в бизнеса с внедряване на мрежови системи.


В интервю за БАНКЕРЪ, дадено в началото на декември 1999 г., директорът на Нокиа за България Ларс Вулф прогнозира, че инвестициите за техника във втория GSM-оператор са между 50 и 100 млн. щ. долара. Сумата зависела от това, какви ще бъдат изискванията за покритието на мрежата. Тогава мениджърът каза и че ако сделката за БТК не се сключи, то цената на компанията ще падне драматично при следващия опит за продажба. Според Вулф подобна инвестиция с всеки изминат ден все по-трудно ще може да се оправдае, особено що се отнася за БТК. Причината била, че в световен мащаб се забелязва бум на мобилните абонати и в същото време има спад на фиксираните телефони.


Със заминаването на Нокиа страната ни губи и обещаните от компанията допълнителни инвестиции. Финландците възнамеряваха да създадат специален инвестиционен фонд за България, който щеше да инвестира в центрове за проучвания и развитие, създадени съвместно с нашите университети. Фондът щеше да осъществява трансфер на технологии между Нокиа и висшите учебни заведения.


И докато правителството може да си позволи да преговаря за БТК година и половина, то Нокиа явно не е склонна да чака толкова дълго, за да чуе, че все още не е ясно кога ще бъде даден лиценз за втори GSM-оператор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във