Банкеръ Weekly

Общество и политика

ГОЛЕМИТЕ ДЕЛА ТРЪГВАТ КЪМ СЪДА

До края на юли Специализираната следствена служба ще приключи разследването на десет дела, които са на специален отчет при главния прокурор, а до средата на септември се очаква те да бъдат внесени в съда. Сред тях са делата за престъпления, свързани с МИНЕРАЛБАНК и ПЧБ - клон Надежда.


Двадесет и две са неприключените досега дела, взети на специален отчет, уточни заместник главният прокурор Христо Манчев в четвъртък, 13 юли, след съвещание, на което следователи и прокурори докладваха за движението на делата.


След встъпването си в длъжност главният прокурор Никола Филчев взе на специален отчет 74 дела, които бяха определени като дела от значим обществен интерес. Няколко месеца по-късно от тази група бяха извадени десет дела, а още две бяха обединени с материалите по други разследвания.


Шестдесет и двете дела на специален отчет са за неправомерно отпускане на кредити и други финансови престъпления, контрабанда, нарушение на югоембаргото и т.н. От последното съвещание през май в съда са внесени с обвинителен акт делата срещу шефовете от банка Славяни, финансовата пирамида ФTA с основен обвиняем Митко Бъчваров, АГРОБИЗНЕСБАНК и ФБК МИК, като по последното дело освен Христо Александров, Тодор Янков и Мариян Петров като обвиняем допълнително е привлечен и проф. Христо Драганов.


По делото за зърнената криза има да се изясняват още някои неща. Разследването по него трябва да приключи до октомври - каза Христо Манчев. Според него може да се стигне до привличането и на други обвиняеми по това дело. Манчев отказа да коментира дали сред тях ще бъдат други членове на кабинета Виденов с думите: Това е следствена тайна, предварително не е редно да се говори. Обвиняеми за зърнената криза са земеделският министър Васил Чичибаба и негови заместници, както и бившият директор на Нефтохим Стефан Неделчев.


Необходими са промени в Наказателнопроцесуалния кодекс, които да дадат възможност за протестиране на разпореждания на съдиите докладчици. Сега те еднолично решават съдбата на едно дело, заяви Христо Манчев. Преди дни за същото се обяви и директорът на Специализираната следствена служба Бойко Рашков. В подкрепа на твърдението си за мудността на съдебната система Христо Манчев допълни:


По делото, свързано с ФК България, обвиняеми по което са Емил Стоянов, Роналд и Феодор Чехи, съдът иска да разпитаме още 1331 свидетели, а по него вече сме разпитали 4673.

Facebook logo
Бъдете с нас и във