Банкеръ Weekly

Общество и политика

ГОЛЕМИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ СЕ ОТЧИТАТ ПРЕД СПЕЦИАЛНА СЛУЖБА

Общо 1215 са засега големите данъкоплатци в страната ни. От тях 644 са под наблюдението на Службата за големите данъкоплатци към ГУДА и се проверяват от петте й регионални звена в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе, а останалите 571 фирми - от офисите на тази структура към съответните териториални управления на данъчната администрация.


Както е известно, през 1997 г. по препоръка на МВФ бе учредено отделно данъчно звено, което да обслужва фирмите с годишен оборот над 1 млрд. лв. към 1 юли миналата година и да обработват всички видове данъци на големите данъкоплатци.


Успех за службата, според нейния началник Нина Хаджитонева, е разделянето на големите данъкоплатци по браншови признаци. По този начин ревизиите, извършвани от инспекторите, са много по-ефективни от гледна точка на идентифицирането и контрола на групи или свързани предприятия.


Особено внимание службата за големите данъкоплатци отделя на принудителното събиране на държавните вземания. Всеки месец данъчните инспектори стриктно следят начисленията и вноските на подопечните си фирми и най-вече - на некоректните длъжници сред тях. В сравнение с 1996 г. службата е подобрила с 18.53 на сто събираемостта на дължимото към държавната хазна от този кръг данъкоплатци.


Съществува идея да се изгради система за кодова идентификация на данъкоплатците (КИД), която ще улесни работата на службата в бъдеще. Така всеки данъкоплатец ще има свой уникален код, който ще замести досега съществуващите системи за регистрация - митническа, данъчна, за социално осигуряване и за статистиката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във