Банкеръ Weekly

Общество и политика

ГОЛЕМИТЕ АТРАКЦИИ ТЕПЪРВА ПРЕДСТОЯТ

Комисията Антимафия ще остане постоянно действаща структура към Народното събрание. Това решиха почти единодушно депутатите миналия петък. Без да участва в работата по текущото законодателство, основната й дейност ще бъде съсредоточена върху възможностите за оптимизиране на отношенията между институциите в борбата им срещу организираната престъпност.


Преди повече от два месеца в парламента се състоя специален дебат за проблемите в борбата на държавата срещу престъпността. Споровете завършиха със създаването на временна комисия, която да проучи тези проблеми и да предложи мерки за тяхното отстраняване. Тя трябваше не само да констатира и анализира слабостите, но най-вече да подготви конкретни препоръки за подобряване на целия процес. Според думите на нейния председател Екатерина Михайлова двата месеца са се оказали твърде кратък срок за толкова сериозна задача. Но все пак преди три дни комисията успя да представи пред народните представители резултатите от своята работа и да предложи няколко проекта за подобряване на синхрона и ефективността на държавните органи в борбата с организираната престъпност.


Работата на комисията започна със срещи поотделно с представители на следствието, прокуратурата, Висшия съдебен съвет, с министъра на вътрешните работи, министъра на правосъдието, с финансовия министър и др. Всички те представиха своите виждания, а след обсъждане и анализ на различните гледни точки бързо изкристализираха и новите предложения. Две седмици преди да приключи работата на комисията, Иван Костов вече беше достатъчно убеден в правотата на все още неизказаните от нея предложения, за да започне консултации по тях с председателите на парламентарните групи. Така че далеч преди комисията да се произнесе, на обществото станаха ясни поне три неща.


Първо, политически консенсус за методите и техниките на държавата в борбата й с престъпността няма да има. Второ, мнозинството ще направи всичко възможно, за да осигури промени в чл. 129 от конституцията, който гарантира несменяемостта на магистратите. И трето, че политическата ситуация в страната е много по-различна от почти единодушния ентусиазъм на първите месеци.


След шумните консултации на политиците антимафиотите събраха на обща среща всички босове на институциите, участващи в борбата с престъпността, и отново размениха мнения. На тази среща се оформиха окончателно и огневите линии. Докладът констатира, че сериозен проблем е липсата на хоризонтални връзки при конструирането на държавната власт и позовавайки се на решение на Конституционния съд от 1993 г., разглежда властта като единна, но с три основни сфери на проявление.


Както можеше и да се очаква, Демократичната левица се опълчи срещу стремежа на управляващите да консолидират властта и да я превърнат в ефективен механизъм срещу организираната престъпност. На институционалния фронт пък прокурорът на републиката и първия следовател на страната се барикадираха в защита на собствените си постове. Така разграфена и добре очертана, баталната сцена се пренесе миналия петък в пленарната зала. След като Екатерина Михайлова прочете доклада на комисията, социалистите и Касим Дал от ОНС отказаха да подпишат. Татяна Дончева, Николай Добрев и Любен Корнезов представиха алтернативна позиция, която преследваше преди всичко политически цели и осигури на ПГ на Демократичната левица възможност ясно да се разграничи от действията на управляващото мнозинство.


От гледна точка на политическата тактика решението на социалистите е разбираемо. Приближаването на конгреса им все повече изостря необходимостта от възраждането на стария агресивен имидж на партията. Консолидирането срещу врага може да е много стар, но е единственият работещ механизъм за мобилизация на симпатии сред социалистическите членове. Оттук нататък лидерите на БСП нямат друг избор освен да воюват срещу всяко решение на сините. Защото в лявото пространство само воюващите лидери са признати за истински лидери.


С други думи, ако в ОДС много държат на лявата подкрепа за промяната в конституцията, ще трябва да изчакат поне да мине конгресът.


Предложенията на комисията за изготвянето на нов Наказателен кодекс и Наказателнопроцесуален кодекс, нов закон за финансирането на партиите и изграждането на единна статистическа и информационна система между всички институции, включени в борбата с престъпността, бяха приети с единодушно безразличие в залата. Емоциите закипяха при обсъждането на идеята за създаването на нов силов държавен орган за контролиране на висшия държавен елит, т.нар. финансова полиция. В обсега на нейната дейност влизат всички работещи във върховните държавни институции, включително и в Народното събрание. Вероятно точно това дава основания на социалистите да се страхуват от политическия ефект на действията на този орган, който ще може да контролира законността на действията и доходите на всеки един депутат или лидер на парламентарна група.


Другият фитил за разпалване на емоциите беше предложението за нарастване на правомощията на МВР. Според социалистите връщането на дознанието, както и практиката полицията сама да разследва случаите на леки престъпления, ще увеличи прекалено много властта на вътрешното министерство. Но колкото и учудващо да е, самите социалисти подсказват, че всъщност така е в много от европейските държави и че наистина това улеснява и работата на полицията, и работата на следствието.


Предложението за прибавяне на трета алинея към чл.129, с която да се създаде ново основание за освобождаване на магистратите при уронване престижа на професията чрез поредица от дисциплинарни нарушения или крещящи и шокиращи обществеността случаи, предизвика много бурни дебати и големите атракции очевидно тепърва предстоят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във