Банкеръ Daily

Росен Карадимов:

Големият сблъсък за управлението на страната е между ГЕРБ и БСП

"Неправилно би било БСП в момента да прави каквото и да е по отношение на президентските избори при положение, че има много ясно фиксирана цел - спечелването на парламентарните. Освен това резултатът от парламентарните избори до голяма степен ще повлияе на президентските - те са функция на парламентарните". Това каза пред Нова телевизия политическият анализатор Росен Карадимов.

 Той припомни, че Корнелия Нинова много ясно е заявила, че въпросът с президентските избори ще се решава след парламентарните.

 "През последните три години президентската институция беше силно опозиционна на статуквото и на управлението. Тя привлече голяма обществена енергия и въпреки това нищо не се промени. Това е така, защото България е парламентарна република. Президентът има голяма символна власт, но когато се говори за смяна на модела, това е възможно единствено през парламентарно мнозинство и излъченото от него правителство. Затова обществената енергия сега би трябвало да е насочена към това кой какво предлага като програми и да видим ситуацията след парламентарните избори - ще има ли потенциал за смяна на модела и дали ще  има мнозинство, което да излъчи изпълнителна власт и тя да го реализира. Вторачването в момента в президентските избори отнема вниманието от това", анализира Карадимов.

Според него в момента има една опозиционна партия, която е показала принципна опозиционност, показала е, че може да управлява страната и е направила вътрешноорганизационна реформа из основи и това е БСП.

"Големият сблъсък, който ще определи мнозинствата в бъдещия парламент и управлението на страната е „ГЕРБ-БСП“ и „Борисов-Нинова“. Всички други са едни аксесоари на тези избори. Наивно би било да се смята, че президентът би играл с аксесоари", категоричен е Росен Карадимов.

В отговор на въпрос за ролята на Слави Трифонов на тези избори, Карадимов припомни, че винаги по времето на криза се е появявал нов играч, който е влизал в ролята на спасител. "Никога обаче не сме имали толкова ясна алтернативност в парламента. Пет години БСП не предприе нито едно безпринципно действие и нямаше нито един факт, който можеше да бъде възприет като колаборация. Много ясно се начертаха разграничителните линии и стана ясно, че единствено БСП има капацитет да бъде алтернатива", посочи той.

 "Хората ще търсят промяна, но ще търсят и предсказуемост и визия. Тази емоция, която беше характерна за прехода - да се наказват политици като се даде доверие на нещо непознато - ще бъде поохладена покрай ковид кризата", прогнозира Росен Карадимов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във