Банкеръ Weekly

Общество и политика

ГОЛЕМИЯТ ИЗБОРЕН ДЖАКПОТ СЕ ПАДНА НА ДПС

Всички победители на парламентарни избори си приличат. Всички губещи губят по своему. Дори когато загубата е предизвестена, чашата на поражението изглежда горчи различно за всеки от тях. Ако съдим по гримасите на сините и червените лидери в изборната нощ и след това, този път избирателите наистина им удариха звучен шамар. А знайно е, че след подобно нещо физическите поражения са несъизмеримо по-малки от моралното унижение. Така че нещото, което загубиха досегашните двама основни политически играчи, СДС и БСП, не са просто стотиците хиляди неподадени за тях бюлетини. Това не е и фактът, че в следващите месеци ще свирят второстепенните партии в парламентарния оркестър. Това, което загубиха, е доверието. А изгубеното доверие се преодолява далеч по-трудно. И обикновено е невъзможно, без да се извърши подмяна на лидерските екипи. Нещо, което нито при сините, нито при червените ще стане бързо и лесно.
Разбира се,

поражението на СДС е далеч по-болезнено

отколкото на основния им идеологически противник. Унизителните 18.17% получени гласове и съответните им 51 депутатски места напълно обезсмислиха неистовото усилие, с което Иван Костов се добра до финала на четиригодишния си мандат в изпълнителната власт. И показаха, че в съвременната политика целта много рядко оправдава средствата. В случая дори не става дума за прахосания морален капитал на синята коалиция през четирите години на безразделната й политическа власт. Не става дума и за вътрешните чистки и междуособици сред синия елит. Истинската причина е, че икономическата и социалната им политика се оказаха неадекватни на условията в страната. Трайното и безнадеждно обедняване и изтощително високата безработица като следствие от провежданата реформа на практика предопределиха нещата.

Не се отърва леко и БСП

Фактът, че при едни влошени социални условия и прогресираща антипатия към дясната икономическа политика на досегашния кабинет уж модерната лява партия и доминираната от нея коалиция печелят толкова нисък изборен процент, е етикет за фиаското на линията Георги Първанов. Очевидно е, че опитът да се легитимира една обновена и обединена левица чрез номенклатурните физиономии на Кръстьо Петков и Николай Камов и неизвестни политически аутсайдери не само че не помогна на левицата да гримира физиономията си, но й навреди. Така немалка част от собствения твърд електорат на партията столетница не гласува за нея. По всички закони на политическата етика една основна опозиционна партия, която след неуспешно управление на своя главен политически опонент губи по такъв унизителен начин, трябва да смени ръководството си. Но и това изглежда малко вероятно на фона на конспиративния стил и методи, които царуват на Позитано 20. Което навежда на мисълта, че и тук диагнозата дълга политическа агония с летален изход е най-вероятна. С тази разлика, че червените нямат нито смелост, нито организационни умения, за да се опитат да променят стила си на безхарактерна опозиция, с която се прославиха в 38-ото Народно събрание. Така на практика техните 17.24% и 48 депутати са само една междинна спирка надолу по наклонената дъска на собственото им маргинализиране.
Естествено

най-доволно от изборните резултати е ДПС

Не защото тези 7.45% са върхът на елкторалния му успех. А защото никога в досегашната му политическа история това движение не се е радвало на толкова сериозна парламентарна тежест. Неговите 21 депутати изглеждат наистина скромно на фона на 120-те, които притежава НДСВ. Но тези 21 депутати тежат, колкото теглото си в злато. От една страна, защото оня един недостигащ на царското движение глас може да държи до края на този парламент в шах останалите 120. От друга, защото никога ДПС не е било толкова неизбежно близо но изпълнителната власт, колкото е в момента. Дори при формирания с неговия мандат кабинет в периода 1992-1994 г. конците се дърпаха от другаде. Днес нещата изглеждат обратно. При формиране на новото правителство политическата отговорност ще остане за НДСВ, докато немалко от конците ще се окажат у хората на Ахмед Доган. Така неговата коалиция хем ще разполага с реална власт, хем ще може да избегне политическата отговорност. Поне за известно време.
Що се отнася до основният победител,

НДСВ тепърва ще отпива от горчивата чаша

на непълната власт. Независимо от нееднократните уверения на Симеон II, че каквито и да са изборните резултати, движението му ще търси партньори в управлението, той едва ли ще успее да избегне подводните плитчини на една задължителна коалиция. Съвсем другояче би изглеждало, ако НДСВ имаше абсолютно мнозинство. Сега позицията за преговори с евентуалния съюзник е значително по-неизгодна, тъй като относителната тежест на този съюзник числово ще е твърде скромна, но политически ще се окаже огромна. Същевременно това разположение на силите ще наложи корекция на програмата за управление, и то в много по-голяма степен, отколкото вероятно биха желали царските хора.
Съществува и друг момент, който също не е за подценяване. Царското движение все още не е изградено. То няма структури по места и завършен апарат. Всеки от евентуалните партньори на НДСВ в парламента разполага с такива структури. Самото създаване и изграждане на подобни елементи изисква време и ресурси. В това отношение бъдещият партньор на НДСВ ще има важно предимство, защото ще може да концентрира вниманието и усилията си върху реалните механизми на изпълнителната власт, включително и чрез натиск на местно равнище.
Тук не бива да забравяме и политическия опит, който не зависи от коефициента на интелигентност. Макар и да е свързан с него. Колкото и ерудирани да са победителите в изборите, между тях няма политици от професията. А нищо не може да замени този опит. Така още при първоначалните преговори и отношения с останалите три парламентарно представени коалиции НДСВ ще е назад с още една крачка.
В крайна сметка тези парламентарни избори сериозно преобърнаха политическите пластове. След тях остава да се надяваме, че не е прав Хегел с твърдението си, че историята на народите учи как народите нищо не научават от своята история.

Facebook logo
Бъдете с нас и във