Банкеръ Daily

Проф. Тодор Галунов:

Големият дебат за България липсва, кампанията е регионална

„Действията на служебния кабинет продължават да засенчват предизборната кампания и тази тенденция е от началото на кампанията, като хората сякаш повече се интересуват какво ще направи кабинетът, отколкото от конкретните резултати“, каза проф. Тодор Галунов, преподавател по политически науки във Великотърновския университет.

„Не е много атрактивна кампанията. Забелязва се една регионалност, кандидатите говорят повече в тази посока. Което, ако се акцентира само на местните проблеми, ще засенчи националната значимост на бъдещият парламент, защото това е неговата основна функция – да прави национална политика и законодателство. Парламентът не бива са се превръща в битка на местните лобита. Това е защото нямаме второ ниво на местното самоуправление – политика на регионите, проблемите по области, а хората са зажаднели за регионалните си проблеми“, поясни политологът.

"В посланията на отделните партии изцяло отсъства външната политика, коментира се основният въпрос колко партии ще влязат и ще има ли особена разлика между първите две партии, както и дали ще има още едни избори след тези на 11 юли", каза пред БНР проф. Тодор Галунов.

Друга тема е до каква степен в момента в България се извършват капитални промени в структурата на администрацията, посочи още политологът.

По думите му дебатите са оскъди и няма атрактвни и шумни предизборни кампании, но може би това ще стане в последните дни.

"Има една прекалена партийност, търсят се слабите места на противника и не е особено съдържателна кампанията за избирателите, по скоро има едно политическо заяждане, а големият дебат за България липсва", смята още проф. Галунов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във