Банкеръ Weekly

Общество и политика

Години след Борисов ще има протести

Антон Кутев, депутат от БСП, пред в. БАНКЕРЪ

Антон Кутев е роден на 13 септември 1968 г. в София. Завършва изкуствознание в Художествената академия, учил е и икономика на киното и телевизията в Московския киноинститут. През 2007 г. става говорител на БСП, бил е и член на надзорния съвет на ЧЕЗ. Секретар е на изпълнителното бюро на БСП. За пръв път става депутат през 2009 г. Владее руски и английски език.Г-н Кутев, ще подкрепи ли БСП вота на недоверие, който ДПС обяви, че ще внесе?- Въпрос на преговори. Ние със сигурност сме съгласни с мотивите и с това, че има достатъчно основания за вот на недоверие. Но не сме убедени, че това е правилният момент и че той трябва да се внесе за цялостната политика. Защото това би отменило възможността за следващи вотове. (След вот на недоверие за цялостната политика шест месеца не може да се внася нов - б.ред.) Най-вероятно ще започнем преговорите с ДПС в края на ноември.


Може би няма да го подкрепим, но и да го подкрепим - това не може автоматично да води до извода, че имаме обща игра. Ние просто сме двете големи опозиционни групи, които могат да съберат 48 подписа.


Но неотдавна Сергей Станишев каза, че след изборите силите само на БСП няма да са достатъчни за изваждането на страната от кризата. Това не е ли признание, че при възможност коалицията с ДПС ще се повтори?

- Не. Не сме мислили за коалиция. По всички социологически проучвания можем да очакваме, че бихме могли да имаме 80 депутати в следващия парламент. Ние осъзнаваме, че това е недостатъчно, ако искаме да изпълним плановете, които имаме. В момента работим по една задача - максимално добро представяне на изборите, за да не ни се налага да влизаме и говорим за странни коалиции.


Казвате странни коалиции. Кое за БСП не би било странна коалиция, ако приемем, че в следващото Народно събрание влязат онези партии, за които социологическите агенции са единодушни, че ще прескочат 4-те процента?

- Не можем отсега да говорим за това, защото тези прогнози са прекалено ранни. Аз смятам, че има партии, които сега не са в проучванията, но ще влязат в парламента. Не ги посочвам умишлено, но те са от националистическия спектър и досега не са били в Народното събрание.


Проблемът е, че коалиция стана мръсна дума, тя беше вкарана в употребена неморално от сегашния управляващ - защото той е един, а всички други са изпълнители. Да, самият той не влезе в коалиция, въпреки че в различни моменти беше безпринципно коалиран с Атака и с РЗС. За съжаление смятам, че оттук нататък коалиция доста дълго време ще носи негативен подтекст и затова всички ще избягват да влизат в такава. По-скоро си представям, че ще става дума за експертни кабинети и пр., но всеки ще избягва да се обвързва с коалиционни отношения. Продължавам да твърдя, че макар коалиция да придоби лошо значение именно заради тройната коалиция, в близките 20 години няма да има по-добро икономическо време за България от това, в което тя управляваше.


Обсъждала си се е във вашата група възможността за експертно правителство?

- Не, прекалено рано е и в изборите има твърде много неизвестни. Ако тази възможност изобщо някой ден дойде на дневен ред, това ще е 20 дни преди изборите, когато вече ще е сравнително ясно кой ще присъства в парламента. Едва ли преди това някой ще обсъжда официално такава хипотеза.


Обидени ли сте още на ДПС, че не ви подкрепиха за по-предишния вот на недоверие, който беше заради отказа от изграждането на АЕЦ Белене?

- Сърденето в политиката е грешка. Спомням си как навремето Иван Костов се разсърди на избирателите и не спечели от това. Не можеш да се сърдиш нито на партиите, нито на избирателите.


Каква е съдбата на сигналите, които БСП внесе в антикорупционната комисия на Яне Янев?

- Огромната част от сигналите Яне Янев ги отхвърля масово. Сред тях имаше и такива, които самият той е внесъл, ние ги вкарахме съвсем умишлено. За мен е ясно, че Янев не е поставен там, за да бори корупцията, а да възкреси стари случаи, между които и такива, които юридически са приключили. Целта е с притопляне на стари манджи да се уязви БСП.


Отправяте сериозни упреци към лидера на РЗС. В предишния парламент обаче БСП също прибегна до услугите му за 8-процентната бариера за коалициите, което директно удряше по СДС и ДСБ. После Конституционният съд я отмени. Каква е разликата между тогава и сега?

- Аз не съм бил депутат в предишния парламент. И държа в политиката да се спазва определена хигиена на отношенията. Не мога да кажа, че тогава този човек е бил добър, а сега е лош. Разбира се, в политиката има различни интереси, които се прегрупират по различен начин. От това, което сега знам за Яне Янев, не бих влизал с него в никакви конфигурации.


Навремето е имало съвпадение на определени позиции, но общото гласуване по една точка все още не означава нищо. Също като при евентуално гласуване с ДПС на вот на недоверие.


В събота (17 ноември) БСП организира протест пред сградата на Народното събрание. Защо, според вас, във време, в което Европа е разтърсена от протести, България като че ли остава встрани от тази вълна?

- Аз не мисля, че е изолирана, но при нас всичко е в по-малък мащаб. В Мадрид станах свидетел на почти едномилионен протест, но, слава Богу, ние не сме в ситуацията на испанците. А и там населението е много по-голямо, а демократичните традиции - по-дълги. Друг е въпросът, че при нас всичко е по-бавничко и изглежда по-провинциално. Сигурен съм обаче, че тази вълна, след като се отпуши веднъж, няма да бъде спряна много дълго време. Ние организирахме този протест, но напълно осъзнаваме, че протестите ще продължат дълго време след края на управлението на Бойко Борисов. Според мен всички правителства в близките десет години ще имат проблеми с протестите.


Европа се намира на прага на преосмислянето на ролята на гражданите и на делението ляво - дясно. Не знам коя е новата формула, която ще надделее, но знам, че тези протести ще доведат да сериозни политически катаклизми и промени.


Очаквате ли да минат и на второ четене поправките в Закона за културното наследство, предвиждащи обществени поръчки за спасителните археологически дейности?

- Според мен - не. Надявам се да не стане. От това, което видях, съпротивата е прекалено силна. Поправките още не са минали в образователната комисия и е очевидно, че в мнозинството има хора, които са се осъзнали. Смятам, че ще се приеме някакъв междинен текст, който ще нито така, нито иначе.


Одобрявате ли промяната на позицията на България за членството на Македония в ЕС?

- Честно казано, не. Уверен съм, че до края на годината ще има нова промяна на тази позиция. В момента доморасли политици, които никога не са разбирали от външна политика и от дипломация - президентът и министър-председателят - вземат генерални решения, за да си направят пиар. Човек, който разбира от политика, би трябвало да е наясно, че не си струва да плащаме толкова висока цена за извличане на временни вътрешни дивиденти. Защото подобни неща са стояли в основата на сериозни балкански конфликти. Но след месец Борисов може и да подвие опашка, след като го натиснат от Брюксел.


Иначе ние трябва да притискаме македонците за правата на българските граждани. Там често има настроения, разпалвани от правителствени източници, в една или друга степен антибългарски. Инструментът, който използваме за натиск през Европейския съюз обаче, е прекалено силен, той може да се използва, но по много по-деликатен начин. А дипломацията е фина работа, не е за каратисти и пожарникари.


Колко са силни позициите на бившия президент Георги Първанов в БСП?

- Не искам да омаловажавам ролята на Първанов, той е важна част от историята на БСП, избиран е за президент два пъти. Но имам своите съмнения доколко той е част от нейното бъдеще. Не бива все пак да забравяме и добрите неща, които е вършил. Мисля, че Петър Берон навремето беше казал, че винаги вътрешновидовата борба е по-силна от междувидовата. Това, че в БСП ще има вътрешнопартийна борба е част от политическата игра.


След като обаче конгресът взе решение за председателя на БСП, както и ПЕС, смятам продължаването на разговора за съревнованието за безпринципно. Виждам, че сега Първанов се опитва да наклони дебата към това кое е добро и кое не е добро за БСП. Ако подобна критика е принципна, аз нямам нищо против нея.


А принципна ли е?

Невинаги, но да, има и такава.


Ще посмеете ли в скоро време в разговор с журналисти отново свободно да разкажете виц за партията?

- Очевидно не (смее се), включително избягвам интервюта и медийни прояви. Не очаквах, че ще се получи онова, което стана. Винаги съм приемал политиката и като място, в което може да се показва свободомислие. Ако всички сме ограничени в тесните рамки на казионното говорене, няма да стигнем доникъде. Не мисля да променям съществено начина си на говорене, но в същото време вече станах доста по-внимателен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във