Банкеръ Weekly

Общество и политика

Глътка въздух от Ирландия

Ирландският премиер Енда Кени заяви в Страсбург, че страната му е готова да излезе от международната спасителна програмата до края на годината и да се върне на пазарите, за да рефинансира дълга си. Той посочи също, че правителството му е поставило под контрол собствените си финанси, а намаляването на лихвите по ирландските облигации на борсата е признак за повишаване на инвеститорското доверие.


Според европейски финансисти ирландската икономика все още остава крехка, но има предпоставки през 2013-а Ирландия действително да излезе от международната спасителна програма. Тя стана втората държава от еврозоната след Гърция, която получи външна финансова помощ през 2010-а, когато след банковата криза лихвите по държавните й облигации достигнаха неустойчиви равнища. МВФ, Европейският съюз и Европейската централна банка одобриха за нея помощ на стойност 85 млрд. евро. Три години по-късно, в началото на ирландското председателство на общността, Дъблин може да отдъхне с облекчение - местната икономика расте, износът достигна рекордно равнище, а държавните разходи са под контрол.


Поемайки ротационното председателство на ЕС от 1 януари, ирландският кабинет вече има пред себе си и някои общоевропейски задачи. Основната тема през тези шест месеца ще е възстановяването на европейската икономика, изтъкна външният министър Еймън Гилмор.


Всъщност, макар в официалните изявления от ирландската столица да се говори за стабилизиране, истинският проблем за ирландците е задлъжнялостта. Страната е решена да избегне втори спасителен план, но е обременена от огромния дълг на банковия си сектор. Тя, изглежда, е напът да изпълни бюджетните си цели, само че дългът й остава прекалено голям. Друг проблем е усещането в Ирландия, че Евросъюзът се опитва да изцеди и последното евро от нейните финанси. Това обяснява защо обществото не е особено ентусиазирано от вече започналото европейско председателство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във