Банкеръ Daily

Общество и политика

Глобите за посегателство върху културни паметници може да скочат 10 пъти

Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов внася поправка в Закона за културното наследство. С нея драстично се вдигат санкциите за посегателство върху паметници на културата с национално и световно значение, които са в Индикативната листа на ЮНЕСКО. 

С промените глобите за посегателство ще се вдигнат 10 пъти. Предстои второ четене на поправките, където този текст ще бъде разгледан и гласуван. Това ще доведе до по-строги режими на опазване и управление от страна на собствениците, ползвателите и концесионерите на такива недвижими културни ценности.

"Посегателството върху такива паметници като пещерата Магурата, на което станахме свидетели неотдавна, е посегателство и унищожаване на националната памет и трябва да се наказва строго от закона. Подобен вандализъм е престъпление към националната ни културна идентичност", заяви Вежди Рашидов.

В Индикативната листа за културно и природно наследство на България са включени обекти с много висока културна и научна стойност, които могат да кандидатстват за вписване в Списъка на световното наследство. Там присъстват пещерата Магурата, гробницата край Александрово, гробниците в Казанлъшката долина и др.

Facebook logo
Бъдете с нас и във