Банкеръ Daily

Общество и политика

Глобяват къмпингуващи на Карадере

Започнаха проверките за незаконно къмпингуване по Северното Черноморие. След редица подадени сигнали полицията и общинската администрация на Бяла провериха плажа Карадере, съобщи БНТ. Съставени са актове на част от нарушителите. Забраната за палатки и каравани, извън определените за това места, влезе в сила след промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие през юли 2019 година.

Карадере е едно от малкото места по българското Черноморие, останали незастроени. Мястото е труднодостъпно и е предпочитано от любителите на дивото къмпингуване. 

"Хората искат да къмпингуват по този начин! Виждате и зад мен! Въпросът е да бъде направено, както трябва, с регламент!", заяви Мария Лалева от София, която всяко лято почива тук на палатка.

Почиващите тук не се притесняват от санкции. Убедени са, че държавата не може да налага глоби, щом не е създала условия за диво къмпингуване по Черноморието. А на Карадере няма сметоизвозване, ток и вода. Това лято почиващи са донесли химическа тоалетна.

"За да може да бъде наистина санитарно, хигиенно и правилно както трябва! Има много хора, които просто го правят и дори в гората, знаем го! Проблем е! Ние обаче правим почистване всяка година и всяка година Карадере на следващия сезон е абсолютно чисто!", казва Мария Лалева.

От Община Бяла заявиха, че плажът не може да се ползва за къмпингуване, защото терените зад него са частна собственост.

"Винаги се стига до една задънена улица. Самите собственици трябва да решат какво да правят с тях", каза Деян Янчев - зам.-кмет в Община Бяла.

На плажната ивица има разположени над 40 броя каравани, кемпери, което е забранено на този вид плажове за природосъобразен туризъм, посочи Янчев.

Част от къмпингуващите на Карадере са глобени. Актовете са между 500 и хиляда лева.

Съвместните акции на полицията и общинската администрацията на Бяла срещу нарушителите в района ще продължат през цялото лято.

Facebook logo
Бъдете с нас и във