Банкеръ Daily

Общество и политика

Глобата на НАП - жертвите ще платят за престъплението, извършено спрямо тях

Председателят на БСП Корнелия Нинова излезе с коментар по повод наложената от Комисията за защита на личните данни глоба на НАП заради пробива на личните данни.

,,В случая с НАП - жертвите плащат за престъплението, извършено спрямо тях. Има друго решение. Комисията за защита на личните данни наложи глоба от 5.1 млн. лева на НАП за изтеклите данни на над 4 милиона българи. Изглежда с това случаят ще приключи", написа Нинова във ''Фейсбук''. Според нея това е ярък пример за несправедливост.

"Бюджетът на НАП се формира от данъците, които всички внасяме. Засегнатите българи ще платят от джоба си 5.1 млн. за това, че данните им станаха публични. Жертвите ще платят за престъплението, извършено спрямо тях. А правителството просто ще прехвърли сумата от едно перо на бюджета в друго'', пише още лидерката на социалистите.

Тя припомня казаното от от председателя на КЗЛД, че това не било наказание, а превенция. "Считайте - наказани няма да има, политическа отговорност също. Аз бих направила друго: бих приложила закона за отговорност на държавата за вреди. Ако тя причини щети на своите граждани, правителството може да заведе иск срещу виновни длъжностни лица. Да, минава се през обезщетения, съд, доказване на вина - дълъг път , но справедлив", категорична е Нинова.

По думите й, когато един министър на финансите или директор на НАП плати от джоба си за нанесени вреди на българските граждани, тогава ще има и превенция, и справедливост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във