Банкеръ Daily

Общество и политика

„Глобални библиотеки – България“ - с награди за медии

Фондация „Глобални библиотеки – България“ отправя покана да се включите в подаването на номинации за годишните й награди. Фондацията е учредена през 2013 г. като неправителствена организация в обществена полза. В нейното настоятелство влизат представители на Министерството на културата, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Националният дарителски фонд „13 века България“, Националното сдружение на общините, Българската библиотечно-информационна асоциация и Съюза на народните читалища.

Фондацията е приемник на Програма „Българските библиотеки – място за достъп до информация и комуникация за всеки“ от периода 2009 - 2013 г., след предоставено финансиране от американската Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“.

Отличията се присъждат за принос в популяризирането на дейността на обществените библиотеки в страната. Те са в четири категории – за национална и регионална медия, за спомоществовател и за публична институция.

Номинациите могат да се правят от ръководните органи на обществените библиотеки и от организации в областта на науката, образованието, информационните технологии, библиотечното дело, развитието на местните общности и на гражданското общество. Допускат се и самономинации на национални и регионални медии.

Наградата за медии е в две подкатегории – за национална и за регионална медия. Тя ще се присъжда публикации или предавания, направени през периода 7 ноември 2019 г. - 14 ноември 2020 г., в които са разработени теми, свързани с обществените библиотеки.

Наградата за спомоществовател ще се връчва за дарителска дейност в подкрепа на кампания, проект или инициатива, осъществявана от Фондацията.

Наградата за публична институция ще се връчва на институция, която е разширила дейностите си, задължителни по закон, за да подобри условията за достъп до информация, култура, знание в обществените библиотеки.

Краен срок за изпращане на номинациите - 14 ноември 2020 година.

Наградите са изработени от художника Павел Божерянов и ще бъдат раздадени от петчленно жури до края на ноември. Заради пандемията, церемонията ще бъде виртуална.

Facebook logo
Бъдете с нас и във