Банкеръ Daily

Общество и политика

Глоба над 1000 лева, ако изпращате ракия или домашно вино в колет

Пощальоните или куриерите вече могат да ни накарат да отваряме колетите, за да проверят дали в тях има домашно вино или пък ракия без акциз. Причината за това са влезлите в сила от 1 януари промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Откритият в пратка безакцизен алкохол може да бъде конфискуван.

Изпращането на домашно вино, ракия без платен акциз и отпадъци от тютюн с пощенски пратки е забранено. Подателят и получателят на пратката трябва да покажат на пощенския оператор личната си карта. Новото е, че при поискване от пощенския оператор и подателят, и получателят трябва лично да отворят пратката и да я предоставят за проверка. Ако се окаже, че в колета има домашно вино или алкохол без акциз, пратката може да бъде задържана, като за случая ще бъдат уведомени митничните власти.

Причината за наложената мярка е да се предотврати пренасянето чрез пощенската мрежа на акцизни стоки без платени налози.

Пощенският служител или представителят на куриерската фирма може да поиска от подателя и документи, свързани с произхода на стоката, както и препоръчана от митничарите друга информация, гласят още промените в закона. Целта е да бъдат предотвратени опити за заобикаляне на закона като например пренасяне на домашен алкохол в бутилки от уиски с бандерол.

След разпореждане от митничарите пощенският оператор може да отвори рискова пратка и без съгласието на подателя. Колетът се отваря в помещение с постоянно видеонаблюдение, като се съставя протокол в присъствието на свидетели. При установено наличие на забранени стоки пратката се задържа.

Подателят, опитал се да изпрати безакцизен алкохол с колет или пък ги продава и изпраща по пощата, може да бъде глобен с двойния размер на дължимия акциз, но не по-малко от 1000 лева. За фирмите санкцията е двойният размер на акциза, но не по-малко от 2000 лева.

За да бъдат предотвратявани нарушенията, митничарите и пощенските оператори ще си обменят информация за рискови податели и получатели, за рискови пратки, както и за извършени плащания, от които може да се види дали в стойността на изпращаните стоки е включен акциз.

Въвеждат се и нови глоби, ако човек пренася за страна от Европейския съюз алкохол над разрешения лимит. За страна от съюза може да се пренасят до 800 къса цигари, 200 пури, 10 литра алкохол, 90 литра вино и 110 литра бира. За пренасяне на акцизни стоки над тези лимити глобата е от 1000 лв. до 4000 лв., а при повторно нарушение – от 3000 лв. до 6000 лв.

Колети с домашна храна не могат да бъдат изпратени в чужбина чрез "Български пощи" и двете най-големи частни куриерски фирми в страната, заради изисквания на международните пощенски оператори, с които работят в рамките на ЕС. Самите куриери, преди да опаковат пратката, я проверяват и ако открият домашна храна в нея, отказват да я изпратят. Аргументът им е, че стоката трябва да е с етикет, на който да има данни за производител, срок на годност и съставките в продукта. Това важи с пълна сила за пратките за страните Румъния, Гърция, Германия и другите държави-членки на ЕС, както и до трети страни. Така се гарантира, че не се пренася нелегална стока или други вещества, маскирани като домашна храна.

Същото правило се прилага, ако получавате колет от чужбина с хранителни стоки. Това е така, заради възможността да се внесат болести като африканска чума по свинете, която се пренася чрез заразено свинско месо. Би могло да се пренесат и други вещества, добавени в консервираната домашна храна или колбаси, което поставя куриерите пред опасността да отговарят за пратки, които няма как да тестват за евентуални отрови, зарази и забранени вещества.

"Български пощи" приемат домашни храни да се изпращат в рамките на страната, но при другите куриери отново е под въпрос какво точно изпращате. Например пратка от един квартал в София до друг може да бъде щателно проверена, ако изпращате домашна храна. Най-вече проверяват дали тя не е развалена.

Ако обаче решите да пътувате до Германия със самолет и в багажа искате да занесете три, четири луканки или бурканчета с лютеница, най-вероятно ще успеете, тъй като ако при проверка уточните, че те са за лична консумация, митничарите няма как да ги задържат, ако пътувате в рамките на ЕС. Но, ако сложите в багажа си няколко тенекии от по 5-6 килограма с мед, служителите на митниците могат да оспорят, че те не са за лично ползване, а за продажба. Експерти от Агенция "Митници" уточниха, че всичко зависи от регулацията на самата държава, в която влизате и от стоката, която носите за лична употреба и съответно количеството.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във