Банкеръ Daily

Общество и политика

Глоба до 5000 лева грози влогър, организирал масово изкачване на Мусала

Глоба до 5000 лева грози влогър, който организира масово изкачване на връх Мусала. Походът се оказал в зона, в която не е разрешено струпването на много хора.

Момчето, известно в социалните мрежи като Слави, разпространило и видео със заглавие "1500 души покориха Мусала с мен, а държавата иска да ме глоби". Младежът събрал група хора, с които заедно покорили върха. Той не е събирал пари от участниците в мероприятието, нито е създавал туристическа група. На върха обаче го очаквала изненада. По негови думи охранители на Национален парк "Рила" го помолили да ги последва без да му дават обяснения. Накрая го информирали, че ще му пишат протокол. Момчето обаче отказало да съдейства на служителите като им заявило, че няма да разпише никакви документи. То излязло да каже на останалите от групата какво се случва, а служителите се крили.

От парк "Рила" обаче обясняват случая по друг начин. Според Красимир Андонов, директор на дирекция Национален парк "Рила", въпросният господин се е държал грубо и не е оказал съдействие, като дори си е позволил да обижда охраната на парка. Слави е изпратил писмо до няколко институции и е предупредил за похода. Твърди, че няма отговор. От парка обясняват, че са забранили събитието. Поясняват още, че през самия връх Мусала минава резерватната зона на централен рилски резерват. Андонов подчертава, че такова масово мероприятие е в нарушение за плана за управление.

Парк "Рила" ще състави акт и наказателно постановление на влогъра. По думите на директора глобите за физически лица са от 500 до 5000 лева, като той щял да прецени допълнително размера. Младежът е решен да обжалва санкцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във