Банкеръ Daily

Общество и политика

Глоба до 10 000 лева ще платят 30 участници в местните избори заради неподадени отчети

Сметната палата публикува отчетите за приходите, разходите и поетите задължения за плащане във връзка с предизборната кампания за местния вот на 27 октомври 2019 година, представени от участниците в тях. 

В Сметната палата са представили отчети общо 598 участници в местните избори, а 30 участници не са изпълнили задължението си, предвидено в Изборния кодекс. Всички 57 политически партии и 7 коалиции от партии, които участваха в изборите, подадоха своите отчети.

По окончателни данни в изборите са участвали 283 местни коалиции. От тях 278 са подали отчетите си, а 5 - не са представили отчети. От 281 инициативни комитета, участници в изборите, отчети са подали 256, а 25 инициативни комитета не са представили отчети.

Отчетите на участниците в изборите са публикувани в Единния регистър по Изборния кодекс. След като се влезе в сайта регистъра, се избира "2019", след това – "Избори за общински съветници и за кметове на 27 октомври 2019 г.", "Регистрирани участници", "Регистрирани участници в ЦИК" и "Регистрирани участници в ОИК". При избор на даден участник се кликва на "Данни", след това – "Финансови отчети" и накрая на колонка "Отчет" (конкретният отчет е обозначен с "кламер" за прикачен файл).

Съгласно Изборния кодекс, при непредставяне на отчет, на лицето, което представлява партията или инициативния комитет, или лицата, които представляват коалицията, се налага глоба от 2000 до 10 000 лева.

В съответствие с изискванията на Изборния кодекс Сметната палата публикува и предоставената информация от доставчиците на медийни услуги, социологически и рекламни агенции и агенции за връзки с обществеността, предоставили услуги на участниците в местните избори.

Ще бъде извършен одит за съответствие на участниците в местните избори на 27 октомври, в случаите, когато декларираните приходи и извършените разходи във връзка с предизборната им кампания са над 1000 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във