Банкеръ Weekly

Общество и политика

Глоба, ако не гласуваме

Парична санкция от 200 лв. ще бъде налагана на всеки пълнолетен българин, който не упражни правото си на глас на избори, стана ясно в петък (29 ноември). Наказанието ще бъде включено в действащия Изборен кодекс по предложение на депутата от Коалиция за България Страхил Ангелов като мярка срещу ниската избирателна активност. Народният представител се закани да изготви проекта на новите текстове още следващата седмица, за да влязат в сила преди вота за Европейския парламент през май догодина.


Не го наричам задължително гласуване, защото не е такова - може да си платиш глобата и пак да не гласуваш, мотивира се Ангелов, като парите от глобите щели да постъпват в бюджета на съответната община, в която е регистриран негласувалият. По думите му, мярката ще има само положителни ефекти, защото ще изчисти избирателните списъци от т. нар. мъртви души и ще прекрати порочната практика с купуването на гласове. Освен това ще поддържа постоянно висока избирателна активност и ще остави извън играта малките политически формации, които се явяват на избори с единствената цел да прескочат прага от 1%, необходим за получаване на държавна издръжка.


Така ще прекратим политическата партизанщина, ще се оформят няколко монолитни политически субекта и това ще даде шанс в България един ден да провеждаме истинска последователна политика и да начертаем национална доктрина, която да се следва, защити предложението си Страхил Ангелов.


Единственият проблем на подобна идея е, че въвеждането й налага промени в конституцията, защото нарушава основни права и свободи на българските граждани, коментираха юристи в парламента. Опозицията пък категорично заяви, че няма да позволи глобата да бъде записана в кодекса, защото е недемократична и връща отдавна забравените практики от един друг режим.


Тези, които не харесват нито една от политическите партии, могат да пуснат празна бюлетина. Така пак ще упражнят правото си на глас и няма да бъдат санкционирани, опонира в отговор авторът на проектопромяната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във