Банкеръ Daily

Тошко Йорданов и Христо Иванов:

Гледаме в една и съща посока и имаме общи цели

"Има такъв народ" проведе първата среща с "Демократична България" за сфорамиране на правителство. Предстоят разговори с "Изпарви се БГ! Ние идваме!", БСП и ДПС.

След срещата председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов и съпредседателят на ДБ Христо Иванов се обединиха около тезата за конструктивен диалог.

Проведохме конструктивни разговори. Това заяви Тошко Йорданов от "Има такъв народ". По думите му, от тук нататък следват разговори на експертите.

"Ние провеждаме разговори с политически партии, излагаме нашите виждания и по някои от тях, както установихме, имаме подкрепа", допълни Йорданов. Той подчерта, че са важни политиките, министрите са изпълнителите.

"За нас беше важно да установим, че сме си поставили едни и същи политически цели - смяна на Гешев, дълбоки реформи в правосъдието, премахване на органите - бухалки, така че гледаме в една и съща посока по отношение на програмите", заяви Христо Иванов.

Процесът има своя логика, каза Иванов. "Ние трябваше да сравним общите си възгледи за посоката на развитие на страната и как си представяме конструирането на парламентарното мнозинство около този кабинет. Те трябва да довършат своите разговори и после пак ще разговаряме. Когато дойде време да гласуваме, ще преценим всичко заедно. Поставили сме си едни и същи политически цели - сменяне на Гешев и ВСС, дълбока съдебна реформа, премахване на съдебните бухалки. Гледаме в една и съща посока по отношение на програмите. Нека от ИТН приключат своите политически консултации и тогава ще водим нови разговри. Към момента не сме установили сериозни разминавания. Днес не сме разговаряли за имена. Това, че трябва да поемем един ясен кръг от политики, около които се обединяваме, е ясно. Мандатоносителят има право да прецени с кой ще разговаря. Ние сме първи. Като мине целият цикъл, ще видим каква подкрепа ще има. Ние искаме, ако това правителство получи нашата подкрепа, да бъде максимално далеч от ДПС", категоричен бе той.  

Според Тошко Йорданов, с темата за ДПС се спекулира. Той обясни, че ако има правителство, то ще е на малцинството, а не коалиционно.

"Спрете да спекулирате и да набутвате ДПС в това правителство. Ако има правителство, то ще бъде обективно на една политическа партия и на малцинството. Това правителство няма да е коалиционно. ДБ могат да го подкрепят, ако виждат реализация на своите политики и себе си. Никой не може да забрани на някой да подкрепи определена политика", отговори той на въпроси за участието на ДПС.  

"Погледнете на това като една първа стъпка на взаимно съгласуване на нашите позиции. Към момента не сме обсъждали имена, има поетапност на формирането", допълни от своя страна Христо Иванов. Това, че няма много време, не означава, че всичко може да се реши в рамките на едночасова среща, подчерта той.

"Нека да мине първи кръг от разговорите, нека да ни поканят и на тази база ще решим", допълни съпредседателят на "Демократична България". Иванов беше категоричен, че персонални въпроси не са обсъждани и няма да коментира имена, които се въртят в публичното пространство.

"За нас това беше важно начало. За да може това правителство да е на промяната, трябва да бъде независимо във възможната степен от ДПС. Колко е невъзможно това, ще видим", допълни Иванов.

На въпрос дали преди да гласуват от "Демократична България" ще имат условия за ДПС, той обясни, че всичко ще бъде оценено в различните му съотношения и след това ще се реши как да се гласува.

"За детайлите ще говорим на експертно ниво. Тепърва предстои това да се случи. Кабинет се реди за няколко месеца. Надявам се сега да не е така, но няма да стане и само с една среща. Преди да гласуваме кабинетът много внимателно ще оценим всички имена в него и политиките, които ще следва. По темите икономика, здравеопазване, електронно управление също имаме доста допирни точки, но пак ще повторя, че в рамките на една среща няма как да се разберем за всичко. Ние сме се ангажирали с ясни позиции. Удовлетворени сме от общите точки по отношение на съдебната реформа и премахването на Гешев. Нека колегите си проведат останалите разговори. Най-смисленото и здравословно нещо е да се създаде правителство с първия мандат. Ние ще положим всички усилия да се случи това, но без да правим компромиси с обещанията, които сме дали на нашите избиратели", завърши Христо Иванов. 

"Сериозността на задачата, която имаме, не предполага всичко да бъде решено в рамките на едночасова среща", подчерта той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във