Банкеръ Daily

Общество и политика

Главният секретар на агенцията за българите в чужбина замести Ива Йорданова

Димитър Владимиров е новият зам.-председател на Държавната агенция за българите в чужбина, след като назначената преди броени дни Ива Йорданова напусна поста по свое желание. Причина за решението й са съмненията, че израстването й в държавната администрация се дължи на връзката й с лидера на СДС Божидар Лукарски.

"Не подавам оставка по причини, свързани с личния ми живот, защото като човек, живеещ в 21 век, смятам, че хората трябва да бъдат оценявани според работата и постиженията им, а не според слухове, интриги и непристойни коментари за личния им живот. Подавам оставка, защото така трябва да постъпват достойните хора", заявява Йорданова в открито писмо до медиите. Тя беше председател на контролния съвет на партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите". Преди два месеца постъпва като съветник в политическия кабинет на вицепремиера Илияна Цанова, където е отговаряла за комуникацията в Държавната агенция за българите в чужбина.

"Подавам оставка, защото в условията на съмнения не мога да изпълнявам главната задача, поради която поех тази отговорност, а именно: да бъда малка брънка от процеса на разкриване и огласяване на системните нередности, свързани със съществуващи от години противоречиви процеси около издаването на удостоверения за български произход и облагите, които те са носили на различни хора", посочва Ива Йорданова. Тя призова да бъде проведен публичен конкурс за избор на зам.председател, на който самата тя също възнамерявала да се яви. "Сигурна съм, че тогава всички притеснения за моите компетентност и опит ще отпаднат", посочи тя.

Ива Йорданова стана популярна с връзката си с лидера на СДС Божидар Лукарски, както и с участието си преди време в телевизионното предаване "Умна и красива" в Шоуто на Слави.

Иначе новият зам.-шеф на агенцията за българите в чужбина Димитър Владимиров беше главен секретар на ведомството.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във