Банкеръ Daily

Янаки Стоилов:

Главният прокурор вече се охранява от НСО

Главният прокурор вече се охранява от НСО така, както предвижда законът. Това заяви служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов.

Министър Стоилов се запозна на място с работата на Бюрото за защита на застрашени лица. 

Правосъдният министър даде брифинг пред медиите след като инспектира работата на Бюрото за защита на застрашени лица. Пред журналисти той заяви: „Няма да има проблем със защитата на свидетелите. Предвижда се рационализиране на правилата – с по-малко оперативни действия да се гарантира сигурността на лицата“.

Стоилов отказа да каже колко са охраняваните лица извън свидетелите, но внесе уточнение относно охраната на главния прокурор: „Главният прокурор вече се охранява от НСО, както предвижда закона“.

На журналистически въпрос относно евентуален политически натиск върху застрашените лица министърът попита какво разбираме под политически натиск. „Бюрото ще бъде по-самостоятелно в своята дейност при новата организация“, посочи той.

Искането за охрана на магистратите ще минава през директора на бюрото, а след това стига до министъра.  „Това не са дейности, които могат да се възлагат на някой от заместниците. Някои дейности обаче могат да бъдат оперативно облекчени“, обясни Янаки Стоилов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във