Банкеръ Daily

Общество и политика

Главният прокурор ще бъде разследван от магистрат с 5-годишен мандат

Парламентарната правна комисия прие на второ четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се създава фигурата на прокурор, който разследва главния прокурор и заместниците му. Промените не бяха подкрепени само от депутатите от БСП и ДПС.

С различни мотиви не беше дадена тази подкрепа. БСП, защото смята, че тези предложения не решават въпроса с безконтролността на главния прокурор, а ДПС, защото не разбират защо отново се отваря закона за съдебната власт и се поставя въпросът за обвинител номер едно.

ГЕРБ обаче бяха категорични - редактираният вариант на новата фигура на разследващия главния прокурор трябва да бъде приета и това ще стане факт до края на мандата на този парламент.

И така, мнозинството реши, че главният прокурор ще бъде разследван от магистрат с петгодишен мандат.

Той ще се избира от Висшия съдебен съвет с поне 15 гласа подкрепа.

Номинация ще могат да правят поне шестима съдебни кадровици, но ще има възможност и за самономинации.

Отказът да се разследва главния прокурор или негов заместник ще подлежи на обжалване пред Специализирания наказателен съд.

Промените влизат на второ четене в пленарна зала в петък, а в момента депутатите спорят по промените в Закона за извънредното положение, свързани с начина на гласуване в условия на пандемия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във