Банкеръ Daily

Общество и политика

Главният прокурор поиска имунитета на депутат от ДПС

Юсеин Вейселов

Главният прокурор на Република България днес внесе в деловодството на 47-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народния представител Ю.В.

С решение на ЦИК от 19.11.2021 г. подсъдимият Ю.В. е обявен за народен представител. Става въпрос за Юсеин Вейселов от ДПС.

Главният прокурор поиска да се даде разрешение за продължаване на наказателното производство срещу народния представител, който е привлечен към наказателна отговорност за престъпление от общ характер.

Става въпрос за пътен инцидент от 22 октомври 2019 г., когато автомобилът на Вейселов се е сблъскал с насрещно движещ се велосипедист. Колоездачът е загинал от удара, напомня БНР.

С определение от 13.12.2021 г. Окръжният съд в Габрово е спрял наказателното производство срещу Ю.В. на основание чл. 25, ал.1, т.3 от НПК - поради придобиване на депутатски имунитет.

Окръжна прокуратура-Габрово е внесла обвинителен акт на 10.09.2021 г. за престъпление по чл. 343 ал. 1 б. „в“ във вр. с чл. 342 ал. 1 от НК - престъпление по транспорта.

Продължаването на наказателното преследване срещу народния представител от 47-ото Народно събрание е възможно само с разрешение на Народното събрание на Република България или при писменото съгласие на Ю.В.

Това е втори депутат от Движението за права и свободи, чийто депутатски имунитет е поискан. Преди няколко седмици Иван Гешев поиска имунитета и на Димитър Аврамов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във