Банкеръ Daily

Общество и политика

Главният европейски прокурор Лаура Кьовеши ще посети София

Главният прокурор на Европейския съюз Лаура Кьовеши ще посети София съвсем скоро. Това съобщи тя в интервю за БНР, след като официално започна работата на Европейската прокуратура в Люксембург. Кьовеши не уточни какво има предвид под "съвсем скоро", но допълни, че ще даде информация на по-късен етап. 

Запитана за конкретните причини, поради които Европейската прокуратура отхвърли шестима от общо десетимата кандидати за европейски делегирани прокурори от България, Кьовеши отговори: "Ние си имаме вътрешните процедури и като се опираме на тях, трябва да проверим дали кандидатите отговарят на критериите за изборност. Има и други, като например опита, който те притежават, за да разследват финансови измами. В някои от случаите кандидатите нямаха прокурорски опит, за да изготвят обвинения или да правят пледоарии в съда". 

Главният прокурор на ЕС посочи, че институцията е следвала европейски критерии, като е трябвало да приложи едни и същи правила за всички 22 страни. "Не можем да правим отстъпка за никого", подчерта тя и допълни, че очаква новите кандидатури възможно най-бързо, за да може Европейската прокуратура да е напълно действаща. 

"Поставянето на началото на работата на Европейската прокуратура е исторически миг", заяви на пресконференция ръководителят на новата институция. Носим огромна отговорност, работата ни е пряко свързана с правата на европейските граждани, добави тя. По думите ѝ успехът на прокуратурата може да повиши доверието в ЕС до невиждани равнища.

"Нашата цел са икономическата и финансовата престъпност - най-голямата заплаха за всяко демократично общество, подценявана, недостатъчно съобщавана, често дори поощрявана в полза на организирани престъпни групи, които работят за подмяна на законната власт. Ще имаме работа с хора, които не се спират пред изключителна жестокост, за да си осигурят безнаказаност", каза Кьовеши.

Тя изрази очакване прокуратурата на ЕС да работи по хиляди случаи годишно. А в началото се очакват 3000 случая, като първите данни вече постъпват в новата институция. Първият сигнал е от Германия, приети са и данни от Италия. Според главния прокурор на ЕС най-много данни може да се очакват за съмнения за злоупотреби със средства от ЕС за здравеопазване, земеделие, инвестиции и обществени поръчки.

Тя поясни, че първите случаи са по проверки, образувани в някоя от 22-те държави, участващи в прокуратурата на ЕС. Кьовеши уточни, че с Унгария и Полша, които не участват в новата институция, ще се работи на основата на двустранни споразумения за сътрудничество.

Зам.-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова отбеляза, че за 2019 г. ЕС е разполагал с 1000 сигнала за злоупотреби на стойност около 460 милиона евро от бюджета на Общността. Тя уточни, че в държавите от ЕС, които не участват в Европейската прокуратура, проверките по сигнали за измами ще се извършват от ОЛАФ. Йоурова посочи, че ОЛАФ има право само да препоръча държавата, където е извършено нарушение, да предприеме разследване, докато Европейската прокуратура може да взима решения.

Зорко ще се наблюдава изпълнението на NextGenerationEU, за да се гарантира, че средствата ще достигнат до гражданите. Заложени са 750 милиарда евро заеми и безвъзмездни средства.  

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс изрази очакване държавите от ЕС, които досега не са се присъединили към Европейската прокуратура, да размислят, а онези, които не са запълнили квотата си за делегирани прокурори, да го направят. По неговите думи Финландия съвсем скоро ще изпълни задължението си да посочи своите предложения за делегирани прокурори.

Рейндерс съобщи, че ако Словения не изпълни същото задължение, Европейската комисия ще прецени как да окаже съответния натиск. Засега ЕК ще поиска обяснения от Любляна защо досегашната процедура по определянето на предложения за делегирани прокурори е отменена с намерение за организиране на нова. Рейндерс изтъкна, че държавите и гражданите са длъжни да подават сигнали за злоупотреби с европейския бюджет.

От сега нататък мястото за тези сигнали е прокуратурата на ЕС, заяви Кьовеши. Тя упрекна Словения, че нарушава европейските договори с това, че не си сътрудничи искрено с институциите на ЕС.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във