Банкеръ Daily

Общество и политика

Главчев нареди проверка на устройствата за гласуване в парламента

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев разпореди да бъде извършена техническа проверка на устройствата за гласуване, след като депутатът от "Воля" Андон Дончев сигнализира, че в пленарната зала може да се гласува с чужда карта.

Още в четвъртък (29 юни) телевизионна камера "улови" как Андон Дончев гласува с картата на съпартиеца си Симеон Найденов. Той се оправда, като обясни, че колегата му делегирал своя глас, защото отишъл до тоалетната. 

В петък обаче Дончев даде брифинг, на който представи различно становище. Депутатът от "Воля" разясни как "дочул, че може да се гласува с чужда карта и решил да провери". "Установихме, че наистина системата за гласуване с пръстов отпечатък не работи. Виждали сме много пъти, че това е практикувано в миналото. Мислихме, че този проблем е решен, но установихме, че се допуска и сме разтревожени от този факт. Бихме искали този технически проблем да бъде отстранен в най-бързи срокове", добави Дончев.

Той разясни, че при многократно натискане на бутоните за гласуване се осъществявал пробив в системата. "Поставяте чуждата карта, натискате един-два-три пъти, първи пръст, втори пръст и след това натискате "За" няколко пъти. Така системата позволява да гласувате. След това може да натиснете и "против". Позволява всякакъв начин на гласуване", разкри Дончев.

В писмен отговор до групата на "Воля" председателят на парламента Димитър Главчев категорично подчерта, че системата за гласуване чрез биометрични данни на всеки народен представител – пръстов идентификатор, не допуска гласуването с чужда карта.

Всъщност системата за гласуване с пръстов отпечатък бе въведена в Народното събрание още през 2010-а с цел да се пресече порочната практика на гласуване с чужди депутатски карти. Биометричните данни бяха реализирани от фирмата "Контракс" ЕАД, която и до днес поддържа устройствата, за което получава от Народното събрание 5000 лв. на месец.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във