Банкеръ Daily

Общество и политика

Главчев иска нов референдум

В ГЕРБ още не е обсъждана идеята за нов референдум, който да реши какъв тип избирателна система предпочитат хората. Това каза Председателят на Народното събрание Димитър Главчев пред Би Ти Ви.

Той обаче добави, че според него трябва да има нов референдум, при положение, че няма съобразяване от парламента на първия. "Съжалявам, че освен депутатите на ГЕРБ и „Воля” другите не се съобразиха с искането на 2,5 млн. граждани", посочи шефът на парламента.

Почти всички политическите сили в 44-я парламент готвят свои предложения за промени в избирателната система. ГЕРБ дори обмислят ново национално допитване по темата мажоритарен вот, след като само преди дни народните представители отхвърлиха предложените промени в избирателната система.

По повод обвиненията в бавна работа и проваляне на законите на опозицията в парламента Главчев посочи, че би било добре левицата да насочи усилията си към по-позитивни неща. Според него е имало известно забавяне в работата на комисиите докато се конституират, приемат вътрешни правила и това се случва във всеки парламент.

„Няма как председател на парламента да пусне в пленарна зала законопроекти, които не са минали през комисия. Не смятам, че председателят на НС отговаря за дневния ред на комисиите”, заяви той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във