Банкеръ Daily

Общество и политика

Гласуването в два последователни дни е неприемливо според експерт

Когато говорим за въвеждане на нови начини за гласуване, или на нови регулации изобщо, има няколко основни принципи. Да се вземе предвид как обществото е гласувало до момента, какво е доверието на гражданите в различните форми на гласуване и какъв е политическият консенсус“. Това подчерта пред БНР експертът по изборен процес Даниел Стефанов. 

Според него гласуването в два последователни дни е неприемливо заради недоверието на българите към изборния процес и оставянето на урните за една нощ ще създаде още повече съмнения. 

„По повод гласуването по пощата - този метод лежи на силни институционални механизми. Трябва да имаме добре работеща пощенска служба. Не съм сигурен, че "Български пощи" имат капацитет за това. Трябва да имаме предвид дали нашата изборна администрация може да поеме такова гласуване заради трудната логистика. ЦИК не е цяла институция, а събрани 20 човека без нужната администрация, дори без познания в някои области, повечето от тях са юристи, имат познания по изборния процес, но не могат да се справят със сложна логистика... ЦИК трябва да повиши капацитета си“, коментира още той.

По-голямата част от проблемите в изборния процес идва от секционните избирателни комисии. Не съм сигурен, че слагането на камери ще реши проблема. Според мен много трудно ще се съберат 60 000 души за членове на СИК заради по-голям риск от заразяване, заради 24-часово напрежение и то за символично заплащане, плюс няколко часа да са под видеонаблюдение“, поясни Стефанов. 

Гласуването с преносима урна е възможно бързо да се узакони, а и е най-лесното решение за карантинираните гласоподаватели, смята експертът. "ЦИК и правителството трябва да обсъдят поне още един авариен вариант за гласуване на тези хора, защото тези около 200 допълнителни избирателни комисии ще бъдат избрани трудно“, изтъкна Даниел Стефанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във