Банкеръ Daily

Томислав Дончев:

Гласуването по пощата или електронно за тези избори би било авантюра

Въвеждането на гласуване по пощата или електронно за тези избори би било авантюра, което би подрило в аванс доверието в изборния процес. Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев. 

Той е категоричен, че затова и за предстоящите избори през пролетта на тази година това не би могло да се случи. "Такова гласуване за 2 или 3 месеца не би могло да се случи. Минусите биха били повече от плюсовете", смята Дончев. В ефира на бТВ той предупреди, че няма по-голяма криза от тази да приключим с изборен резултат, в който гражданите не вярват.

В тази посока той разкритикува и постоянното говорене за възможността изборите да бъдат контролирани и съответно фалшифицирани от управляващите. Не правителството управлява изборния процес, негов господар е Централната избирателна комисия, а правителството само подпомага процеса, подчерта той.

Томислав Дончев припомни, че ГЕРБ като политическа сила до този момент не са се явявали на парламентарни избори, които да са организирали и въпреки това са ги печелили. "Да сте чули, че президентските избори, спечелени от Румен Радев са фалшифицирани", зададе реторично въпрос вицепремиерът и настоя на това, че всяка една политическа партия има свои наблюдатели в избирателите комисии.

Във връзка с консултациите вицепремиерът заяви, че ако ГЕРБ получат покана от президентството, ще се отзоват. На въпрос дали премиерът Борисов ще отиде, Дончев не отговори конкретно, а заяви: "Аз и мои колеги." Въпреки това той смята, че тези консултации са закъснели - времето за тях било лятото или есента на миналата година, тъй като мнението на всички институции и организации не препоръчват промени в Изборния кодекс в последния момент.

"Всякакви радикални промени в ИК трябва да се избягват преди изборите, това е недобра практика. Добре е да проведем избори по план максимално близък до утвърдения в практиката", според Томислав Дончев.

По думите му от ГЕРБ нямат претенции за датата на изборите - 28 март, 28 април или 28 май. "Датата 28 март не е предложение от наша страна, а императивно припозната от президента. Нямам съмнения, че се е шегувал, споменавайки тази дата", коментира той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във