Банкеръ Daily

Хараламби Анчев:

Гласуване по пощата ще даде началото на дълго планирания изборен регистър

"Сроковете за гласуване са ясни, по-важно е да се направи организация така, че все пак в обществото да остане вяра в изборите. Когато няма доверие в изборния процес и в резултатите, то легитимността на което и да е управление изчезва... И досега, при основното хартиено гласуване виждаме какви глупави резултати се получаваха в протоколите. Сега ще трябва да се съставят протоколи и за машинното гласуване. Не искам да съм на мястото на изборната администрация“. Това каза пред БНР Хараламби Анчев, бивш правосъден министър и член на ЦИК. Той е бил зам.-председател и секретар на комисията.

По думите му при условие, че има воля, законодателни промени могат да се направят, за да се даде възможност на карантинираните хора да могат да упражнят правото си на избор.

"В противен случай ще падне нова тежка сянка на непредставителност върху изборите... Може да се търсят различни решения - подвижни урни, специални секции за карантинирани, гласуване от колата. Но се пренебрегва един с вековна история начин за гласуване - гласуването по пощата. У нас се страхуваме, че по този начин ще се улесни контролираният вот. Но този контролиран вот си съществува и без гласуване по пощата. Ако се даде възможност за такова гласуване, то общият брой на гласовете ще е толкова голям, че ще задуши контролирания вот. Колкото повече възможност има за гласуване на по-големи маси, толкова повече всички несъвършенства ще губят значението си", допълни Анчев. 

Според него този вид гласуване ще даде възможност да се положат първите стъпки на т.нар. „активна регистрация“ - „на този изборен регистър, за който се говори от десетилетие“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във