Банкеръ Daily

Общество и политика

Гласуваме изцяло с машини още на следващия вот

На днешното си заседание, на което се обсъждат поправките в Избирателния кодекс и което продължава вече девет часа, депутатите приеха окончателно да има 100% машинно гласуване в избирателните секции с над 300 души.

Народните представители спориха по всички текстове на изборния закон. Противници на гласуваните промени бяха основно от ГЕРБ.

Окончателно бяха приети поправките, които премахнаха лимита на избирателните секции в страни извън Европейския съюз. Досега той беше 35 секции.

Разписано беше още и че съставът на ЦИК ще бъде намален на 15 членове и ще се назначава с указ на президентавъз основа на предложения на парламентарно представените партии. Ще има и видеонаблюдение на броенето.

По време на дебатите, свързани с машинния вот,  Цвета Караянчева от ГЕРБ настоя да остане и хартиената бюлетина. 

„Защо не трябва да има само машинно гласуване? Само да ви дам пример - на президента му трябваха близо пет минути да се ориентира как да гласува на машина. Нека да има и хартиена бюлетина, за да може да има възможност и алтернатива тези хора да гласуват. В малките населени места, ако примерно спре токът, машината може да работи на батерия не повече от два, максимум до три часа - няма да може да се гласува и се проваля вота“,бяха част от аргументите й.

Георги Свиленски от БСП обаче беше категоричен, че машинното гласуване гарантира честен вот и се обърна към депутатите от ГЕРБ с въпрос: „Нали ви е ясно защо искате хартиеното гласуване? Защото само с хартиени бюлетини можете да печелите избори. Въведат ли се машините, дойде ли честността в секциите, ГЕРБ никога не може да спечели не избори, не първо място, а може би процентната бариера“.

Въпреки сериозния бойкот на ГЕРБ изцяло ще гласуваме машинно още на следващите избори, които по всяка вероятност ще са след два месеца - през юли. Депутатите приеха и броят на секциите в чужбина да бъде неограничен.

Дълго беше обсъждано чии интереси защитава тази поправка. Според Велизар Енчев от БСП мнозинството обслужва единствено ДПС. „Давате ли си сметка всъщност до какво ще доведе неограниченото разкриване на избирателни секции в страна, в която демокрацията е чужда дума“, попита Енчев от трибуната на Народно събрание.

Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“ заяви, че явно част от политическите сили се страхуват от вота на сънародниците ни зад граница.

С приети днес промени в Изборния кодекс беше разписано и че съставът на ЦИК ще бъде сменен и ще се назначава с указ на президента по предложение на парламентарните партии, а броят на избирателната комисия ще бъде намален на 15 членове.

От ГЕРБ заявиха категорична позиция, че с тези промени мнозинството поставя под въпрос легитимността на следващите избори, а от БСП призоваха да спрат да манипулират обществото.

Според вносителите на предложението от „Има такъв народ“ процедурата ще е напълно прозрачна.

Председателя на парламента Ива Митева от ИТН посочи, че: „Президентът не може да вземе решение извън това, което му предложат парламентарно представените партии и коалиции. Той действа в условие на напълно обвързана компетентност“.

Партии и коалиции, които имат евродепутати, но не са парламентарно представени няма да бъдат в състава на ЦИК - в случая отпада квотата на ВМРО.

И още: окончателно беше решено, че броенето на бюлетините и попълването на изборните протоколи в секционните комисии ще се наблюдава с камери и ще се предава онлайн. Редът и условията, по които ще се провежда видеонаблюдението, ще се определя от ЦИК, а техническото осигуряване ще бъде отговорност на Министерския съвет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във