Банкеръ Daily

Общество и политика

Гюров опроверга твърдения на ГЕРБ за проблем с дисертацията си

Отговарям на всички условия, за да се кандидатирам за управител на БНБ. Така председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров опроверга твърденията на ГЕРБ, че има проблем с доктарантурата и дисертацията му.

В кулоарите на парламента той посочи, че има образователна степен доктор от Виенския университет от 2005 г. Късното регистриране в Национален център за информация и документация Гюров обясни с факта, че едва вчера му е било обяснено, че за да има достъп до трудовия пазар в България, трябва да направи тази стъпка.

Не приема и твърденията за измама с дисертационния труд и обясни позовавания от 2007 и 2012 г. в труд от 2005-та така:

"Тази дисертация е регистрирана от Американски университет в България към Министерство на образованието през 2019 година, тоест 14 години след първоначалното написване на тази дисертация. Съответно, в този документ или на тази тема, аз съм работил допълнително и е имало някакви актуализации".

Ако нито един от двамата кандидати не бъде избран за управител на БНБ, процедурата ще започне отначало и едва тогава "Продължаваме промяната" ще обсъждат дали да издигнат друг кандидат.

По-рано днес ГЕРБ настоя Министерството на образованието да направи проверка за процедурата за академично признаване на образователната степен – доктор, на кандидата на „Продължаваме промяната“ за управител на Българската народна банка Андрей Гюров.

Бившият просветен министър Красимир Вълчев изрази мнение, че има основания да се смята, че има нередности в процедурата.

„Имаме достатъчно основание да смятаме, че процедурата за академично признаване е опорочена. Г-н Гюров вероятно има образователна и научна степен „доктор“ от Виенския университет, но за да бъде управител на БНБ, за да бъде допуснат до изслушването вчера в 16 часа, трябва да има академично признаване. Вчера към 16 часа, продължаваме да твърдим, в регистъра на академичното признаване на НАЦИД нямаше публикувана информация. Тази информация беше публикувана в 17.30“, обясни той.

От ГЕРБ допуснаха и измама с академичния труд на Андрей Гюров.

„И зачитайки неговия научен труд, установяваме, че той има пророчески умения. А именно – още в първите страници на неговия научен труд, който той е защитил 2005 г., установяваме, че той цитира данни от 2008-а и 2012 г. и статия от 2007 г. Което ни навява на мисълта дали е реален неговият труд и дали не става въпрос за тежка документална измама“, коментира депутатът Валери Лачовски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във