Банкеръ Daily

Общество и политика

Гюров няма намерение да се оттегля от надпреварата за БНБ

Не виждам защо на този етап бих оттеглил кандидатурата си за управител на БНБ. Това заяви председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров. "Харесвам спорта и състезанието. В крайна сметка съм предприел тази стъпка и съм приел номинацията от "Продължаваме промяната" най-вече от отговорност към задачите, които предстоят пред БНБ", подчерта той.

На въпрос дали би оттеглил кандидатурата си в хипотетична ситуация и двамата с другия кандидат, номиниран от "Има такъв народ" - Любомир Каримански, да се оттеглят, за да се търси общ кандидат, който да обедини коалицията, Гюров отговори: "Не виждам такъв вариант като реалистичен. Имаме подкрепата на своите парламентарни групи. От друга страна, "Демократична България" също взеха решение да подкрепят моята кандидатура. За мен най-важно на този етап е в консултациите, които провеждам в парламента с отделните парламентарни групи, е да спечеля подкрепата на коалицията. Предстои БСП да вземат своето решение. Проведох с тях много добри, конструктивни разговори", уточни депутатът пред NOVA. "Любомир Каримански е доста амбициозен и се стреми към този пост вече три парламента. Не очаквам от него да изтегли своята кандидатура", добави той.

Гюров посочи, че засега не вижда сигнали за това как от ГЕРБ и ДПС биха гласували, освен това, което те споделят в общественото пространство "Доколкото знам и за двете партии все още няма конкретно решение кой кандидат да подкрепят", каза председателят на ПГ на „Продължаваме Промяната”.

Според него най-вероятно следващата сряда или четвъртък решението за избор на управител на БНБ ще влезе в пленарната зала. Във връзка с промените с по-малко гласове да могат да се взимат гласуват предложения в парламента, той посочи: "Не мисля, че има каквато и да е била връзка с този конкретен избор. Много лесно може да разиграем вариантите и да видите, че по-нисък или висок кворум може да играе и за единия, и за другия кандидат." Гюров обясни, че въпросът с кворума е тема, която се обсъжда на председателски съвет вече няколко пъти: "Той не е свързан с конкретния избор, а със законодателната дейност. Там опитните партии ДПС и ГЕРБ използват всякакви процедурни хватки за това да спират законодателната дейност с кворума."

Депутатът от ПП подчерта, че кандидатурата на Каримански за гуверньор на БНБ е била известна от дълго време. "Самият факт, че не можа да събере подкрепа вътре в коалицията за нас беше знак, че трябва да търсим алтернатива", смята той. В случай, че кандидатът на ИТН бъде избран за шеф на банката с подкрепа на ГЕРБ и ДПС, Гюров смята, че това ще бъде лош знак за идеите за развитие на финансовата система и на това с каква заявка са дошли в управлението: "Минали сме през доста трусове в тази коалиция. Държавничеството винаги досега е надделявало."

Кандидатът за шеф на централната банка заговори и за системни пропуски в управлението на институцията. "Това, че тя системно не успява да предотврати натрупването на рискове в отделни институции, които в един определен момент се реализират. И тогава данъкоплатците плащаме една многомилиардна сметка. Това е основен приоритет, заложен в моята концепция", изтъкна Гюров.

Още от самото начало коалицията показа, че не се правят договорки "на тъмно". Всички преговори и разговори, които протичат, са в коалиционен формат и когато е възможно пред лицето на медиите и обществото, отбеляза председателят на ПГ на ПП. 

"Планът за възстановяване вече е одобрен. С това падна и една от последните опорки на опозицията. Мисля, че това е вариантът на Плана, който ще работи. В бюджета вече има предвидени средства, за да започне предварителното изпълнение. Не трябва да изчакваме преводите и можем веднага да започнем", каза Гюров. "Едната от големите теми в Плана е свързаността. Говорим за широколентов интернет достъп до всички общински центрове", допълни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във