Банкеръ Daily

Общество и политика

Гяуров: 30 г. руският шпионаж си разиграва коня в България

Димо Гяуров

От 30 години насам ние сме скъсали със съветския блок и с опеката на съветските служби, но не направихме необходимото да изкореним остатъците и резултатът е налице, коментира пред БНР Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба.

Според Гяуров сме допуснали „години наред руският шпионаж да си разиграва коня в България“ и не сме предприемали адекватни действия.

"И в разузнаването има червени линии, които не бива да бъдат пресичани", заяви Димо Гяуров.

Той вече определи казуса с разбиването на шпионската мрежа в полза на Русия като „квартален шпионаж“ и „квартално разузнаване“.

„Оперативното ниво на лицата, които са в мрежата, нещата, които наблюдавахме от записите, са на изключително ниско оперативно ниво“, поясни Гяуров в предаването „Преди всички“.

„Когато казвам „квартален шпионаж“, нямам предвид, че това е мрежа, която е изключително лесно да бъде разкрита. Постижението е много добро, зад него се крият огромни усилия“, допълни той и изтъкна, че „липсата на оперативна подготвеност, липсата на интелект ни най-малко не омаловажава резултата от операцията по задържането на тази мрежа“.

На всички е ясно, че никой разузнавач не прониква като във филмите за Джеймс Бонд в местата, които го интересуват, сам, отбеляза още Гяуров.

„Много често от оперативна гледна точка е по-важно да пресечеш една дейност, отколкото да достигнеш до осъдителната присъда“, коментира Димо Гяуров. 

„Аз си обяснявам това поведение на тези лица, които предадоха България, с наглост“, заяви Гяуров. По думите му участниците в шпионската афера са имали спокойствието и убедеността, че никой няма да ги преследва.

Няма да стигнем до скъсване на дипломатическите отношения със сигурност, подчерта Димо Гяуров, запитан каква ще бъде ответната реакция на Москва.

В сряда външният министър Екатерина Захариева пусна поредица от постове в официалната си Фейсбук страница, с които се похвали колко са възхитени всички в НАТО от лова на шпиони в България.

“Започна вторият ден от срещата на външните министри на страните-членки на НАТО в Брюксел. Това е първата присъствена среща на Алианса от повече от една година насам. Преди началото на заседанието разговарях с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и с колегите Богдан Ауреску (Румъния), Збигнев Рау (Полша), Жан Аселборн (Люксембург), Луиджи ди Майо (Италия), Ине Сьорайде (Норвегия). Колегите поздравиха България за решителните действия по разбиването на мрежата за шпионаж в полза на Русия”, докладва Захариева в социалната мрежа.

“Русия се опитва да подкопае демократичните институции, да се намесва във вътрешната политика и да засили разузнавателната си дейност”, коментира Столтенберг шпионската афера, цитиран от БНР. По думите му “в България наблюдаваме модела на поведението на Русия от последно време”. “Алиансът изцяло подкрепя усилията на България да се бори със зловредната руска дейност”, каза още Столтенберг след среща на външните министри на страните от пакта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във