Банкеръ Daily

Общество и политика

Гешев замерян с банкноти от 500 евро в парламента

Протестиращ срещу работата на прокуратурата хвърли по главния прокурор банкноти от 500 евро с лика на премиера Бойко Борисов. Сцената се разигра в парламента, където Иван Гешев отчиташе работата на държавното обвинение пред депутатите от Комисията по правни въпроси.

Протестиращият бе седнал зад обвинител №1 и държеше пачката с банкноти. Гешев се обърна директно към него с думите: "Разбрах, че някакъв господин размахва някакви евро зад мен. Да ги остави на масата, за да не се измори да хване мускулна треска". В този момент гражданинът хвърли банкнотите по главния прокурор, след което бе изведен от залата, в която заседаваше комисията.

"Не разчитам на тези, които питаят обич към прокуратурата обективност, но беше забавно. Това показва нивото на политическа култура и на реалните цели на хората, които седят зад определени процеси в България. По-добре беше по този начин, отколкото да влезе с пистолет през НСО", бе последвалият коментар на Иван Гешев. 

Пред депутатите той отново повтори тезата си, че прокуратурата е подложена на политически натиск.

"Институция, човек и държава, които не уважават себе си, не уважават и другите и ако някой смята, че печели от това, че не уважава държавни институции, мисля, че греши. Това, че няма да ни харесват е част от работата, нас ни интересува да ни харесват българските граждани“, обясни главният прокурор.

Протестиращият е активист на "Да, България". Бил е допуснат на заседанието на правната комисия като е представил журналистическа карта и е получил временен пропуск.

По-рано лидерът на формацията Христо Иванов призова народните представители да поискат оставката на Иван Гешев, както и на Висшия съдебен съвет. "Иван Гешев е персоната, която стои в дъното на тази огромна дестабилизация в страната, който носи отговорност за всички негативни констатации в последния доклад на ЕК, на Венецианската комисия", заяви Иванов. 

Евродепутатът Радан Кънев добави, че по време на обсъжданията в Европейския парламент всички политически сили, заседаващи днес в българското Народно събрание, са поели ангажимент, че ще се предприемат мерки за съобразяване с препоръките на ЕК, на Венецианската комисия, на ЕП за промени в правосъдната система. "Или да си изпълнят обещанията, или да си ходят", настоя Радан Кънев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във