Банкеръ Daily

Общество и политика

Гешев внесе в парламента доклад за делата за полицейското насилие

Главният прокурор Иван Гешев е внесъл в Народното събрание информация за образуването, движението и приключването на преписките и досъдебните производства, свързани с полицейското насилие по време на протестите в периода 1 юли - 30 септември 2020 г.

Материалите са предоставени по повод решение на парламента от 17 август 2021 г. С него се иска доклад за дейността на прокуратурата и разследващите органи във връзка "със случаите на упражнено насилие и употреба на помощни средства срещу протестиращи граждани в периода 1 юли - 30 септември 2020 г., включително за предприетите действия за установяване на лицата, превишили правомощията си, имената на наблюдаващите прокурори и причините за забавяне на разследването".

"Главният прокурор винаги е изпълнявал стриктно задълженията си за представяне на дейността на прокуратурата по прилагането на закона пред народните представители, които произтичат от Конституцията на Република България (чл.84, т.16), от Закона за съдебната власт (чл.138а, ал.2) и Решение №6 на Конституционния съд от 6 юни 2017 г.", заявяват от държавното обвинение. Още през май 2021 г. Докладът за прилагането на закона и дейността на прокуратурата и на разследващите органи за 2020 г. бил внесен в законоустановените срокове във Висшия съдебен съвет (ВСС) и след приемането му от Пленума на ВСС е депозиран в Народното събрание.

От прокуратурата уточняват, че при тях не се събира и обобщава статистика по други показатели извън установените, включително във връзка с конкретни събития от обществения и политическия живот. Съгласно практиката на Конституционния съд, Народното събрание не може да изисква от главния прокурор доклад за дейността на прокуратурата по конкретни наказателни производства. "Независимо от това, за да изпълни волята на Народното събрание - най-висшият орган, призван да осъществява народния суверенитет в България като парламентарна република, и водена от разбирането, че е длъжна да осигури информация с оглед прозрачност и отчетност пред българските граждани, прокуратурата е изискала относима информация от всички районни и окръжни прокуратури."

Съгласно получените справки от компетентните териториални прокуратури, по нито една от преписките и досъдебните производства не било установено забавяне на разследването" по смисъла на Закона за съдебната власт.

"Прокуратурата на Република България изпълнява и ще продължи да изпълнява задълженията си в пределите на конституционно установеното сътрудничество с Народното събрание. Взаимодействието на властите е гаранция не само за прозрачност в работата, но и за всестранна и пълна защита на правата на гражданите", казват още от държавното обвинение", подчертават от ведомството.

След многократни призиви и нарочна парламентарна декларация главният прокурор Иван Гешев се яви в четвъртък на изслушване в Народното събрание. Той участва в заседанието на Комисията по конституционни и правни въпроси. Още с влизането си в парламента обаче Гешев обяви, че ще сезира Конституционния съд за текст от правилника за дейността на законодателния орган.  Според обвинител №1 член 24 от Правилника за работа на Народно събрание, по силата на който е извикан на изслушване, противоречи на Конституцията. 

"Това е така, защото има трайна съдебна практика, като обръщам внимание на решение номер 5 от 1995 г., когато е атакуван текст от тогавашния правилник за работа на НС. Там конституционните съдии са казали, че в парламентарни комисии не могат да бъдат канени президент, вицепрезидент, конституционни съдии и магистрати. Тоест в Народното събрание може да бъде поканен главният прокурор от самото Народно събрание. Постоянните комисии, каквато е и правната, осъществяват парламентарен контрол. Трайна е съдебната практика, че по отношение на съдебната власт съдебният контрол е недопустим. Това е така, защото се променя балансът в държавата и в частност - принципът за разделение на властите", заяви Гешев преди изслушването си.

За кадрите с полицейско насилие по време на миналогодишните протести главният прокурор заяви, че би определил като недопустими. 

"Делото за полицейското насилие не е прекратено. Ако правилно съм разбрал съобщението на Софийска районна прокуратура, има образувано досъдебно производство през ноември 2020г. и нямам данни то да е прекратено", посочи още Гешев. Според него прокуратурата е защитила протеста, който обаче искаше оставката на предишното правителство на Бойко Борисов, както и на самия главен прокурор.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във