Банкеръ Daily

Общество и политика

Гешев в Twitter: Радев се нареди до Черепа и останалите олигарси на Прехода

Главният прокурор Иван Гешев публикува в Twitter остра позиция след изявлението на президента Румен Радев, който призова за оставката му, както и за тази на правителството.

"Обединителят на нацията“ за пореден път си позволи да наруши независимостта на съдебната власт и да окаже груб натиск върху Прокуратурата на Република България. С това си действие Радев наруши Българската Конституция, уреждаща разделението на властите!", написа обвинител номер едно в социалната мрежа.

Малко по-късно Гешев пусна и следваща публикация: "С поредното си изявление срещу независимата съдебна власт, бранейки обвиняемите си сътрудници, политикът Радев се нареди до Черепа и останалите олигарси на Прехода, ограбили живота на цяло поколение българи. Ние, прокурорите, оставаме на страната на народа!"

В 15 часа днес президентът направи обръщение към нацията, в което обвини прокуратурата в бездействие спрямо корупцията и "мафиотизацията на управлението".

В четвъртък прокурори и служители на СДВР влязоха в сградата на президентството. Задържани бяха президентският съветникът по сигурността Илия Милушев и секретарят на държавния глава Пламен Узунов. Милушев беше арестуван за разгласяване на държавна тайна, а Узунов – за търговия с влияние.

Това доведе до обществени недоволства и протести пред сградата на президентската институция. 

Междувременно обвиняемият бизнесмен, укриващ се в Дубай, Васил Божков дни наред периодично призовава към протести срещу "хунтата". Според критици на демонстрациите, очевидно и според главния прокурор, именно хазартният бос участва в организирането на групи от платени агитки, които да правят провокации по време на протестите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във