Банкеръ Daily

Общество и политика

Гешев трябва отчете пред НС разследването на полицейското насилие

Главният прокурор Иван Гешев

Парламентът реши главният прокурор Иван Гешев да представи пред депутатите доклад за разследването на полицейското насилие. Предложението беше внесено от "Демократична България", БСП за България", "Има такъв народ" и "Изправи се БГ! Ние идваме". "За" решението гласуваха 167 народни представители, без "против" и "въздържали се".

Докладът трябва да бъде внесен в парламента до 20 август. Той трябва да обхване дейността на прокуратурата и разследващите органи по прилагането на закона във връзка със случаите на упражнено полицейско насилие и употреба на помощни средства от длъжностни лица срещу протестиращи граждани в периода 1 юли - 30 септември 2020 г., включително за предприетите действия за установяване на лицата, превишили правомощията си, както и причините за забавянето на разследването.

Народно събрание прие декларация, с която осъжда полицейското насилие над протестиращи граждани, извършено по време на протестите през 2020 г. . "За" документа гласуваха единодушно 191 народни представители, без "против" и "въздържали се". Парламентът определя това за позорящ акт на нечовешко унизително третиране, забранен от Конституцията и от международните договори, по които Република България е страна. 46-ото Народно събрание настоява още за ефективно и безпристрастно разследване и поднася своите извинения на всички участници в протестите, жертва на полицейско насилие.

Полицейското насилие върху протестиращите на 10 юли миналата година е "държавен тероризъм", обяви вътрешният министър Бойко Рашков по време на извънредното заседание на парламента, който го изслуша във вторник заради полицейското насилие по време на миналогодишните протести.

Няма данни Софийската районна прокуратура да е образувала наказателно производство срещу полицаите, участвали в побоя над протестиращи на 10 юли. "Довчера нямаме данни нито един от полицаите биячи да е привлечен към наказателна отговорност", обяви Рашков. По думите му прокуратурата е реагирала учудващо бързо тези дни, след като в публичното пространство се появиха записите, запечатели побоя под колоните на Министерския съвет. 

ГЕРБ видя в дискусията за полицейското насилие "поредния опит върху ГЕРБ да се излее една кофа". "Стана ясно от дискусията, че миналата година по време на мирните протести е настъпил момент, в който протестите са станали немирни", каза депутатът от ГЕРБ - СДС Радомир Чолаков. Според него е станало е ясно от изслушването, че служителите на реда са използвали сила, която от ГЕРБ не могат да одобрят. "Става дума за индивидуални действия на полицаи, които са били санкционирани. Вероятно, както смята част от залата, твърде меко. Може би е трябвало да бъдат санкционирани по-тежко. Това ще ни бъде поука и на нас, и на МВР. Поука за това, че справедливостта, за която говорихме, трябва да се раздава бързо и да е ефективно, за да може обществото да бъде спокойно. Стана ясно също така, че днешното изслушване е просто поредният опит или поредният случай, в който върху ГЕРБ трябва да се излее една кофа, да бъдат изразени реплики, които минират диалога", каза още Чолаков.

Той смята, че е станало ясно, че има нужда от законодателни промени и те няма да бъдат направени в това Народно събрание, защото в него няма воля за правителство: "ГЕРБ съжалява за това, което видяхме като кадри. Съжаляваме заради тези полицаи", каза той и уточни, че съжаляват не защото хора от ГЕРБ или ръководни кадри на ГЕРБ имат нещо общо със случилото се: "Насилието в тази страна трябва да спре и затова трябва да положат усилие всички. И тези, които са го упражнили и тези, които са ги провокирали. Миналата година това беше провокирано насилие."

Стана ясно обаче, че обвинител номер едно няма намерение да се яви преде депутатите. "Съществува трайна практика на Конституционния съд, която изключва осъществяването на парламентарен контрол върху работата на конкретни магистрати и по неприключили дела", така Гешев коментира за БТА заявеното от депутати намерение да поискат изслушването му в рамките на насроченото за вторник извънредно заседание на парламента.

Специализираната прокуратура отказа да изпрати свой представител в парламентарната комисия, разследваща насилието над протестиращи през 2020 г. и използването на специални разузнавателни средства (СРС), съобщиха от комисията. Поканата дойде от нейния председател Николай Хаджигенов е на основание решение на комисията от 11 август. Според него на заседанието на комисията в сряда е трябвало бъде осигурено присъствието на прокурора от Специализираната прокуратура, наблюдаващ досъдебното производство по съответната преписка. Като аргумент за отказа се използвала формулировката, с която главният прокурор отказа да се яви пред депутатите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във