Банкеръ Daily

Общество и политика

Гешев събира на Национално съвещание над 700 прокурори и следователи

Над 700 прокурори и следователи ще обсъждат на Национално съвещание отстояване независимостта на прокуратурата. Съвещанието ще се проведе в резиденция „Бояна“ и достъп до него ще имат само предварително акредитираните медии.

Масовото събиране на прокурори и следователи следва декларация на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет от 10 август. Тя беше поредната след началото на протестите, на които се иска оставката и на главния прокурор.

Освен, че реагираха остро срещу критиките към прокуратурата и персонално към Иван Гешев, съдебните кадровици му възложиха да организира Национално съвещание на тема „Отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риска от тежко нарушение на върховенството на закона съгласно чл. 7 от Договора за Европейския съюз“.

Обвинител номер едно пък тръгна по апелативните съдебни райони и една от темите на срещите му с прокурорите от страната - по информация на пресцентъра на държавното обвинение, беше зачестилите атаки срещу независимостта на съдебната власт“. Най-високопоставеният критик на Иван Гешев - президентът Румен Радев, който в събота за пореден път поиска оставката му, е сред поканените на Националното съвещание. Покани са изпратени и до депутати, премиера, министри, членове на Висшия съдебен съвет и на Съдебния инспекторат, дипломати от страните членки на Европейския съюз.

Час преди началото на Националното съвещание на прокуратурата Младежката организация на „Да, България!“ - „МлаДа България“, организира в 10 часа „Масово посрещане на Иван Гешев“ пред резиденция „Бояна“ с искане за оставката му.

Facebook logo
Бъдете с нас и във