Банкеръ Daily

Общество и политика

Гешев: Според европейски изследвания в България има средни нива на корупция

Снимка: Архив

От статистиката е видно, че трайно се подобрява работата на прокуратурата. Това заяви главният прокурор Иван Гешев от трибуната на парламента при представянето на 8-месечния доклад за свършеното от държавното обвинение.

"Ако някой твърди, че в България няма борба с корупцията, ще призная неговата теза, ако ми покаже друг период от историята след 1989 г. с по-добри резултати. Тогава бих се съгласил", посочи обвинител номер едно. Той добави, че редица европейски изследвания показвали, че в страната ни корупцията е на средни нива.

При представянето на доклада си Гешев взе под внимание досъдебното производство на обвиняемия бизнесмен Васил Божков. И отбеляза, че едва 212 от хилядите антики в колекцията на бизнесмена са регистрирани, а самата колекция ще бъде обект на съдебно-археологична експертиза от чужди експерти.

Обвинител номер едно потвърди казаното от него пред правната комисия в сряда - текат три проверки, свързани с премиера Бойко Борисов и той е дал обяснения по тях. Те са свързани с информация за имот в държава от Европейския съюз, с изтеклите записи с глас, наподобяващ този на Борисов, както и със снимките на спалнята му.

Гешев отново наблегна на постоянно намаляващия брой на върнатите дела, които към този момент са едва 2,8%. Оправданите лица с влязъл в сила съдебен акт пък са 1,9%.

Той отново избори успехите на прокуратурата в борбата с битовата престъпност. В резултат на дейността на обвинението, в партньорство със службите и МВР, са проведени 307 специализирани полицейски операции на територията на 441 населени места, в 27 области. Разкрити са 497 престъпления и са задържани 941 лица. Образувани са над 500 досъдебни производства. Отчетен е спад на кражбите с 22% на 5-месечна база от началото на годината, а на грабежите – с 19%. Кражбите на коли също са намалели - с 13%.

Имало и драстичен спад на телефонните измами, които са намалели с над 90% спрямо предходната 2019 г.

"Заявих на колегите ви, заявявам и на вас. Българският главен прокурор, още по-малко българската прокуратура, няма да позволят да бъдат въвлечени в явно развиващата се вече политическа предизборна кампания. Ние ще продължим да работим, без да правим разлика по критериите, които преди малко очертах. Другото, което ще ви помоля - ние нямаме допирно поле с вас, вие сте в полето на политиката. Имате право на всякакви политически коментари. Молбата ми е да проявяваме уважение към българските институции и към българската държава. Човек и държава, които не уважават себе си, не ги уважават и другите. За съжаление ние много често показваме, че не уважаваме себе си и собствената си държава. България я е имало преди нас, ще я има и след нас", коментира Гешев.

От БСП заявиха, че искат оставката на главния прокурор и няма да подкрепят доклада му.
 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във