Банкеръ Daily

Общество и политика

Гешев ще работи съвместно с италианските си колеги по делото срещу Бобокови

Пламен Бобоков

Във връзка с досъдебното производство за участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел и с цел да върши данъчни престъпления и престъпления срещу околната среда и народното здраве, по което са обвинени лицата Атанас и Пламен Бобокови, бившият зам.-министър на околната среда Красимир Живков и други длъжностни лица, продължават да се извършват действия по разследването. Това съобщиха от държавното обвинение.

Със съдействието на Евроджъст е създаден съвместен екип за разследване между Специализираната прокуратура и прокуратурата на Салерно, Милано и Флоренция в Република Италия.

Наред с това е изготвена Европейска заповед за разследване до компетентната прокуратура в Република Румъния, която е приета от Дирекцията за разследване на организирана престъпност и тероризъм.

На 5 май беше съобщено за осуетяване на вноса на италиански боклук в Червен бряг, а братята Бобокови бяха арестувани заедно с бившия заместник-министър на околната среда Красимир Живков заради аферата с "италианския боклук".

В началото на юни прокуратурата обяви, че има достатъчно доказателства, че Атанас Бобоков, бившият зам.-министър на околната среда Красимир Живков, ексшефът на плевенската РИОСВ Габриел Савов и бизнесмените Николай Миховски и Айгюн Еминов са участвали в организирана престъпна група. Те са разследвани по подозрения, че са депонирали опасни оловни отпадъци от фирмата "Монбат Рисайклинг" на няколко места из страната, знаейки, че няма как да ги обезвредят.

На 27 юли Апелативният специализиран наказателен съд реши Атанас Бобоков да остане в ареста. Защитата на бизнесмена твърди, че през последните седмици му е прилагано лечение, което вместо да му помогне, му влошило здравното състояние. В съдебната зала стана ясно, че всички останали са пуснати. Факт, който обвинението обясни с това, те проявили "съвест и доблест".

Седмица преди това от ареста бе освободен братът на Атанас Бобоков - Пламен Бобоков. Определената му от специализираната прокуратура гаранция е в размер на 1 000 000  лева.

Той, заедно с президентския секретар Пламен Узунов, има обвинение за участие в престъпен сговор, с  цел осъществяване на  търговия с влияние и длъжностни престъпления, в периода от началото на месец януари 2019 г. до настоящия  момент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във