Банкеръ Daily

Общество и политика

Гешев се закани да разплете мрежата от зависимости между едрия бизнес и политика

Главният прокурор Иван Гешев предупреди политиците да внимават с кадровите решения и подчерта, че държавното обвинение разследва всички, без значение какъв пост заемат.

Според Гешев мрежата от зависимости между едрия бизнес и политиката на всички нива е много заплетена. Но от прокуратурата са твърдо решени да я разплетат и компромис няма да има за никого.

"След като може да бъде разпитан министър-председателят, след като може да бъде задържан под стража действащ министър, не виждам защо да не бъде разпитан секретарят на президента", заяви обвинител номер едно, който е в Сандански заради мащабна акция срещу наркоразпространението. Думите му бяха по повод делото за търговия с влияние, свързано с президентския секретар по правните въпроси и антикорупцията Пламен Узунов. 

Гешев каза, че няма да коментира политически изказвания.

"Доколкото си спомням, президентът призова да се разследва корупцията и търговията с влияние. Българската прокуратура, докато съм главен прокурор, няма да прави компромис. Сега нека той да отговаря, политици не коментирам. Няма да има изключение при разследванията - дали е министър-председател, служител или ром, подходът към всеки ще е еднакъв",  допълни той.

"Наясно сме с последствията, политическите атаки, на които ще бъде подложена прокуратурата, с медийните атаки, с личностните атаки. Ние влизаме в битка и съм твърдо решен да я спечелим. Аз съм висш административен ръководител на прокуратурата. Набелязвам целите, аз не взимам решение по съответни въпроси. Дали секретарят на президента ще бъде привлечен като обвиняем, решават наблюдаващите прокурори", каза още главният прокурор.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във