Банкеръ Daily

Общество и политика

Гешев се страхува от опити за овладяване на съдебната власт

Главният прокурор Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев  коментира, че предложението за прекратяване на мандата му е "политически акт, чиято цел е компрометиране и делегитимиране на Висшия съдебен съвет, овладяване на съдебната власт и нарушаване на върховенството на закона".

"Предложението на министър Стоилов е бланкетно, а сигнала на Бойко Рашков като едно правно нищо",  коментира Гешев  по време на дебата във ВСС по предложението за започване на процедура за неговото освобождаване от длъжност, внесено от правосъдния министър Янаки Стоилов.

Стоилов отговори на обвиненията на Гешев, че с тези свои действия нарушава независимостта на съдебната власт като каза, че не може, когато държавен орган упражнява свое законово правомощие, това да се квалифицира като посегателство върху друг орган. „Разделението на властите върви заедно с взаимния контрол от тях. Изглежда някой бърка независимост с недосегаемост, а недосегаеми лица в правовата държава няма”, каза Янаки Стоилов.

На 16 юли Стоилов съобщи, че предлага на Висшия съдебен съвет да открие процедура за предсрочното отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Основанието е уронване на престижа на съдебната власт, за което са посочени аргументи в доклад на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, дълъг над 100 страници, който Стоилов е получил на 14 юли. 

В четвъртък парламентарната група на "Демократична България" поиска публичност от Висшия съдебен съвет при разглеждането на искането за отстраняването на главния прокурор. Това обяви в декларация от името на парламентарната група председателят ѝ Христо Иванов. 

"Нормално е ВСС да разгледа това искане, да се произнесе по него и да отстрани Иван Гешев. Единственото нещо, което можем да кажем на ВСС, е да осъзнае сериозността на националния интерес, с който борави и го призоваваме, ако все пак образува такова производство, то да бъде публично заради надделяващия публичен интерес и важността на това, което предстои да се случи. Нека всички да видят с какви аргументи ще бъде взето едно или друго решение", каза Иванов. 

Председателят на ПГ на "Демократична България" припомни, че ВСС е органът, който трябва да гарантира независимостта на съдебната власт, а в момента по думите му, е "главен изпълнител на поставянето ѝ в зависимост". А това "налага останалите власти в защита на Конституцията и на републиката да не стоят равнодушни".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във