Банкеръ Daily

Общество и политика

Гешев се оплака на Европа и САЩ от премиера, министри и депутати

Бившите депутати Николай Хаджигенов и Арман Бабикян от движението "Ние идваме!" съобщиха за писмо, в което главният прокурор на Иван Гешев се оплаква от политически натиск. Той е изпратил писмо от 32 страници до редица международни органи на 21 декември 2021 г. Сред адресатите са председателят Европейския парламент Давид Сасолии, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, еврокомисари, председатели на парламентарни групи в Европарламента, посолства на съюзнически държави в София, включително и на тези на САЩ, Великобритания, Франция, Германия. Сред споменатите, които според Гешев оказвали натиск на прокуратурата, са лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, бившият премиер Бойко Борисов, настоящият премиер Кирил Петков, вътрешният министър Бойко Рашков и правосъдният министър Надежда Йорданова, бивши и настоящи депутати, политически лидери, бизнесмени и граждански активисти.

Според обвинител номер изявлението на Кирил Петков, в което той го призова да си подаде оставката, е нарушение на разделението на властите и опит за политическо влияние върху независимостта на съдебната власт. По същата причина се споменава и вътрешният министър Бойко Рашков и правосъдният министър Надежда Йорданова. А бившият премиер Бойко Борисов казал, че прокуратурата "угажда на Радев" като го вика за разпит. Каракачанов пък нарекъл "показно убийство" ареста на бившия вече екоминистър Нено Димов.

Гешев разказва за проверките по сигнала на адвокат Минчо Спасов от юли 2021 г. за това, че дипломата на Гешев е неистинска. Оплаква се, че по повод извършвана проверка, служители на ГДБОП на МВР са снели сведения от 83-годишния баща на главния прокурор и от жената, с която живее на семейни начала. Тормозени от Националната агенция за приходите били и дребни бизнесмени, приятели на Гешев от детинство.

Прокуратурата същевременно се хвали и с обвиненията, повдигнати срещу "редица български граждани, считани от обществото за недосегаеми за правоохранителните органи, известни олигарси". Тук са изброени Васил Божков, Цветан Василев, братята Пламен и Атанас Бобокови, Миню Стайков, Евгения и Николай Баневи, Маринела и Ветко Арабаджиеви. Били изгонени руски шпиони от България и била разбита шпионска група в Министерство на отбраната. Отчетени са успехи в борбата с телефонните измами и битовата престъпност.

Според ръководството на държавното обвинение управляващата четворна коалиция "подрива устоите на демокрацията" и засяга "независимостта на съдебната власт, интегритета на магистратите, охраната на правата на гражданите и правовия ред въобще".

Накрая главният прокурор призовава адресатите на писмото да предприемат спешни действия "за подкрепа на върховенството на правото и разделението на властите".

"Това е пореден, надявам се последен опит на Иван Гешев да предизвика съчувствие към себе си пред институции и дипломатически представителства, които отдавна са наясно със същността и функционалните характеристики на българската прокуратура и лично на главния прокурор. Това е "смешен плач", който още веднъж показва, че подобни хора ще вредят на страната до последния ден, в който представляват тази важна за държавата ни институция“", коментират от "Ние идваме!".

Моето поведение и това на управляващата коалиция, с което настояваме главният прокурор да носи отговорност за изпълнението на закона не е политически натиск.  Това заяви правосъдният министър Надежда Йорданова във връзка с твърденията за натиск от страна на изпълнителната власт върху личността на Гешев. Тя уточни, че е запозната с писмото. По думите ѝ отношението на правителството към обвинител номер едно е изпълнение на правомощията в съответствие на Конституцията и законите.

Можете да видите писмото тук.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във