Банкеръ Daily

Общество и политика

Гешев се яви в парламента, за да го атакува в Конституционния съд

След многократни призиви и нарочна парламентарна декларация главният прокурор Иван Гешев се яви на изслушване в Народното събрание. Той участва в заседанието на Комисията по конституционни и правни въпроси. Още с влизането си в парламента обаче Гешев обяви, че ще сезира Конституционния съд за текст от правилника за дейността на законодателния орган. 

Според обвинител №1 член 24 от Правилника за работа на Народно събрание, по силата на който е извикан на изслушване, противоречи на Конституцията. 

"Това е така, защото има трайна съдебна практика, като обръщам внимание на решение номер 5 от 1995 г., когато е атакуван текст от тогавашния правилник за работа на НС. Там конституционните съдии са казали, че в парламентарни комисии не могат да бъдат канени президент, вицепрезидент, конституционни съдии и магистрати. Тоест в Народното събрание може да бъде поканен главният прокурор от самото Народно събрание. Постоянните комисии, каквато е и правната, осъществяват парламентарен контрол. Трайна е съдебната практика, че по отношение на съдебната власт съдебният контрол е недопустим. Това е така, защото се променя балансът в държавата и в частност - принципът за разделение на властите", заяви Гешев преди изслушването си.

За кадрите с полицейско насилие по време на миналогодишните протести главният прокурор заяви, че би определил като недопустими. 

"Делото за полицейското насилие не е прекратено. Ако правилно съм разбрал съобщението на Софийска районна прокуратура, има образувано досъдебно производство през ноември 2020г. и нямам данни то да е прекратено", посочи още Гешев.

Според него прокуратурата е защитила протеста, който обаче искаше оставката на предишното правителство на Бойко Борисов, както и на самия главен прокурор. Гешев беше попитан за подслушването на протестиращите миналата година, както и за това, че СРС-тата са били разрешени от специализирания наказателен съд. „СРС-тата са били по отношение за лица, за които е имало доказателства, че участват в ОПГ. Един подсъдим, който сега е в чужбина, заяви тогава, че иска да компрометира законния протест на българските граждани с провокации и с това как ще изпрати хора и ще промени Конституцията и ще направи Гешев фигурант. Така че този начин прокуратурата е защитила интересите на законно протестиращите граждани", каза Гешев. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във