Банкеръ Daily

Общество и политика

Гешев: С Васил Божков само загряваме!

Главният прокурор Иван Гешев е на работно посещение в Брюксел, където провежда срещи в Европейския парламент.  В белгийската столица той  съобщи, че предстои проверка на произхода на античните предмети, включени в колекцията на обвиняемия Васил Божков. Главният прокурор потвърди, че се разследва и организирана престъпна група, свързана с убийства, изнасилвания и принуди.

В интервю за БНТ Иван Гешев посочи, че не е проследил последното изявление на президента. „Главният прокурор няма лични врагове, прокуратурата няма лични врагове, единствената война, която води прокуратурата е войната с престъпността, с хората, които нарушават закона, с всеки, който не спазва закона, независимо на каква висша държавна длъжност се намира, независимо дали е социално слаб или е криминален авторитет от прехода и милиардер“, посочи главният прокурор и подчерта, че прокуратурата не се занимава с политически въпроси.

„Българската прокуратура работи добре с правоприлагащите и правоохранителните органи на евроатлантическите партньори на страната, включително и със САЩ“. Така Иван Гешев отговори на въпрос - как ще коментира думите на посланика на САЩ у нас Н.Пр. Херо Мустафа, че предстои американската страна да забрани влизането в страната на уличен в корупция български гражданин.

По повод активните действия, предприети от прокуратурата по отношение борбата с корупцията и „битовата престъпност“, Иван Гешев отбеляза, че това е само началото, да очакваме продължение.

Главният прокурор подчерта необходимостта от взаимодействие между институциите и допълни: „С Васил Божков само загряваме. Виждате какво правим последните три години. Само Цветан Василев е обвиняем задочно. Всички други си ги намерихме, прибрахме си ги и сме ги изправили пред българския съд. Прокуратурата си е свършила работата, сега „топката“ е в българския съд. Прокуратурата ще защитава обвинителната теза, прокуратурата е направила всичко, което не е правено в продължение на 30-години, прокуратурата смята да продължи по отношение на всички лица, които са нарушили закона. Независимо дали става въпрос за опасни лица милиардери, дали става въпрос за лица на висши държавни длъжности, за пръв път има действащ министър, който е задържан под стража или става въпрос за социално слаби граждани, които убиват, грабят изнасилват. Прокуратурата ще е безкомпромисна", категоричен бе Гешев.

Главният прокурор на Република България отбеляза още, че е привърженик на разширението на правомощията на Европейската прокуратура, но уточни, че това е въпрос на политическо решение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във